‘Machtsstrijd’ begint in het jaar 1975. Het jaar waarin in Afrika een drietal blanken op twijfelachtige wijze om het leven komen. Jaren later gaat Sofie Lafleur, dochter van een van de slachtoffers en onderzoeksjournalist, op zoek naar de ware toedracht achter de dood van deze drie. De aanleiding voor haar onderzoek is een oude brief die haar vader ooit aan haar moeder stuurde. Haar vader werkte voor Hurkman & De Graaff, een Nederlands exploitatiebedrijf in mijnen.
Chris Hurkman is eveneens werkzaam voor Hurkman & De Graaff. Zijn vader heeft Hurkman & De Graaff samen met een zakenpartner opgericht.
Antonie de Graaff is medeoprichter en directeur van dezelfde organisatie. Zijn gehele omgeving is geschokt wanneer hij plotseling zelfmoord pleegt. Deze gebeurtenis is de aanzet tot een meedogenloze strijd tussen de erfgenamen.
“Cecil had er slechts twaalf uur over gedaan om op de concessie te komen. Een absoluut record, dacht hij grimmig. Nu klom hij uit het kleine vliegtuig dat hem direct vanaf Windhoek hierheen had gebracht en keek verbaasd om zich heen. De kantoren en loodsen van de concessie lagen er donker en verlaten bij. Afgezien van het gehuil van de wind en het gebulder van de oceaan was het stil op het terrein.”
Zoon Cecil is een verslaafde playboy, die zijn zuster op eenvoudige wijze op een zijspoor weet te zetten in zijn jacht om de macht en de erfenis. De inmiddels uit Afrika teruggekeerde Chris, is echter een lastiger tegenstander.
“Het was een reis waarop veel puzzelstukjes samenvielen voor Chris, al miste hij achteraf gezien een van de grootste. Van het landgoed van de De Graaff-familie was hij niet onder de indruk. Het was schitterend en voor Europese standaarden uitgestrekt, maar kon niet opboksen tegen Afrika. Waar zijn mond wel van was opengevallen, was het immense bedrijf dat achter de rijkdom van de familie zat. De schepen, de mijnbouw, de gigantische kantoren in Rotterdam.”
‘Machtsstrijd’ is een ingenieuze thriller. Het verhaal zit weliswaar uitstekend in elkaar, maar de lezer zal zijn aandacht voortdurend bij het verhaal moeten houden. De vele (hoofd)personen en verhaallijnen maken het noodzakelijk voor de lezer om zich tot het uiterste te concentreren wil hij de draad niet kwijtraken.
Naar mijn mening had Helders, zeker voor een debuutthriller, er verstandiger aan gedaan zijn verhaal iets minder complex te maken. Dat neemt echter niet weg dat de schrijfstijl van de auteur van hoog niveau is en hij –met dit debuut- wel direct zijn visitekaartje afgeeft! Bovendien weet Helders zijn personages zeer kundig voor het voetlicht te brengen. Vooral Chris en Sofie zijn intrigerende karakters in het geheel.
“Het dichtslaan van een autoportier en het gekraak van haastige stappen op het grind rukten hem uit zijn ondiepe slaap. Hij zat rechtop in bed en keek met slaperige ogen naar de wekker op zijn nachtkastje. Twee uur. Vloekend stond hij op, trok zijn badjas van de stoel en gooide hem om zijn schouders terwijl hij naar beneden liep. Sofie en hij waren twee dagen geleden teruggekomen uit Namibië en de reis had hem best uitgeput.”
De rustmomenten in het boek, geboden via colour lokale, zijn zeer fraai weergegeven en leiden de lezer naar een complex, maar toch verrassend, plot.
Over de auteur
Wouter Helders deed een specialistenopleiding aan de Koninklijke Militaire Academie en werd militair journalist. Machtsstrijd is zijn debuut als thrillerauteur.
De uitvoering
Uitgever Karakter
Paperback, 320 pagina’s
ISBN10 9045211971
ISBN13 9789045211978
Over Hanneke Tinor-Centi
Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, tekstschrijver, boekrecensent en boekmarketeer.