Lucie


‘Lucie’ is het derde boek en tevens het literaire debuut van auteur Stans Lutz. Lucie is een jong meisje dat in de zestiger jaren naar de middelbare school gaat en het gewone gezin waar ze uit voortkomt, met andere ogen gaat beschouwen. Haar moeder wordt in alles wat ze doet gedreven door het geloof. Daarin botst ze niet alleen met haar drie dochters, maar ook met haar echtgenoot.

Intussen maakt Lucie haar eigen ontwikkeling door. Dapper trekt zij ten strijde om haar plek in de wereld te veroveren. In ontroerende, soms hilarische, maar altijd herkenbare verhalen doet ze daarvan verslag.

Wellicht een weinig verheffend gegeven, maar de schoonheid zit hem hier juist in die eenvoud. Een verhaal over een gewoon meisje dat op weg naar de volwassenheid mooie, verdrietige en soms heftige dingen meemaakt. Dit boek laat maar weer eens zien dat het leven van alledag voldoende interessant kan zijn, wanneer dat beeldend en met gevoel wordt beschreven en dat doet Lutz. Ze ziet kans de persoonlijke ontwikkeling van Lucie, hetgeen zij meemaakt op school, de relatie met betrekking tot haar ouders, de ervaringen op het gebied van de romantiek en de lijfelijke liefde, met gevoel te beschrijven dat je met de jonge Lucie meeleeft.

“Lucie voelt zich ongemakkelijk, maar er is ook iets aangenaams begonnen. Twee sensaties lijken haar uit elkaar te trekken. Haar gezicht kleurt van verlegenheid, en vanuit haar bewegende voeten die licht onvast over het parket glijden voelt ze een zacht gekriebel naar boven komen. Tintelingen na een winterse tocht.”

De steeds heftiger wordende ruzies thuis, de aversie jegens haar moeder en de adoratie voor haar vader, lijken in een patstelling te geraken. Toch kent dit op enig moment een kentering.

Kortom, ‘Lucie’ is een fraai verhaal over de ontwikkeling van een jong meisje en juist de eenvoud van dit verhaal zal voor veel herkenning zorgen. Het enige verbeterpunt zou zijn dat het verhaal iets teveel beschrijvend van aard is, daar waar meer dialoog of een perspectiefverlegging naar de eerste persoon, voor nóg meer voelbare emotie zou zorgen.

Over de auteur

Stans Lutz studeerde aan de Academie van Beeldende Kunsten in Rotterdam en was werkzaam in de theaterwereld als decor- en kostuumontwerper. Eerder schreef en tekende zij het non-fictieboek ‘De circusclown’ en het kinderboek ‘Zakdoek’.

Uitvoering

Uitgeverij Magonia

ISBN: 9789492241498

Paperback, 196 pagina’s

Over Hanneke van de Water

Hanneke van de Water (1960), eigenaar van To-taal Communicatie, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://to-taalcommunicatie.nl/


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.