Lieve Boris / Ineens werd het stil


Afbeeldingsresultaat voor lieve boris anja dalhuisen

Anja Dalhuisen schreef een boek over de zwartste periode in haar leven. Het verlies van haar zoontje Boris. Boris kwam levenloos ter wereld en heeft het levenslicht dus nooit mogen aanschouwen.

“In het ziekenhuis werd het al snel duidelijk met een echo. Het hartje van Boris stond stil. Ik hoorde Ad snikken en hij zei dat ik moest kijken naar het echo apparaat. Maar ik wilde niet kijken. Dat kon ik niet! Toch keek ik uiteindelijk, ik kon niet anders. Wat ik zag was vreselijk! Mijn kleine baby met een hartje dat niet meer klopte….”

Door middel van fragmenten uit haar dagboek, gedichten en briefjes aan Boris, deelt Dalhuisen haar verdriet, de diepe duisternis van het gemis en alle andere emoties die zij heeft moeten doorleven om uiteindelijk weer wat licht te kunnen zien. Het boek biedt bovendien een aantal handvatten voor andere ouders die hun baby verloren.

“Maar het hoeft ook niet! Boris staat namelijk los van het gat. Boris is het allermooist en heeft een prachtige mooie plek in mijn leven en hart gekregen. Er is alleen een plekje bijgekomen dat helemaal niet mooi is. Een plekje dat zinloos voelt, en in- en in-zwart is.”

Na het lezen van ‘Lieve Boris’ moest ik even ‘bijkomen’. Een boek bomvol emoties die zó puur worden beschreven dat zelfs voor iemand die kinderloos is (zoals uw recensent) een fikse impact heeft. Wanneer dat al het geval is, moet het voor ouders en vooral voor mensen die een vergelijkbaar drama hebben moeten doorleven, helemaal inslaan als een bom.

“Ik ben nog steeds moe, maar doordat ik van me af heb geschreven en vooral heb geaccepteerd dat ik zo moe ben, ben ik wel iets minder somber en in de war.”

‘Lieve Boris’ zal veel mensen troost bieden. Ineens ben je niet meer alleen, deel je je emoties. Weliswaar via een boek, maar toch. Vaak is het de om-wereld die verminderd begrip heeft wanneer het gaat om het verlies van een doodgeboren kind, alsof dat minder erg zou zijn dan wanneer een kindje pas later komt te overlijden. ‘Lieve Boris’ laat zien dat dat volkomen onterecht is.

Over de auteur

Anja Dalhuisen (1983, Hardenberg)  is een ware alleskunner. Ze is grafisch ontwerper (in 2011 afgestudeerd aan de kunstacademie ArtEZ te Zwolle), ze is zangeres (Anja deed onder meer mee aan de The Voice of Holland) en ze schrijft.

Schrijven doet Dalhuisen voornamelijk in de vorm van blogs en columns. Nu is echter haar eerste boek ‘Lieve Boris’ verschenen.

Uitvoering

‘Lieve Boris’ is in eigen beheer uitgegeven

Bestellen: http://www.lieveboris.nl/

ISBN/EAN: 978-90-826895-0-1

Paperback, 252 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

 

 


Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.