Liefde wordt beschouwd als de grootste kracht in het universum. Hoe komt het dan dat liefde vaak nog zo ver te zoeken is in onze manier van organiseren? In ‘Liefdevol Organiseren’ laat auteur Roelien Dekker zien hoe we de kracht van liefde kunnen gebruiken om te komen tot een nieuwe manier van organiseren die bezielend, innovatief, duurzaam én productief is.
Met een uitgebalanceerde mix van wetenschappelijk onderzoek, eeuwenoude wijsheden, praktijkvoorbeelden, persoonlijke reflecties en ervaringen, schetst Dekker een beeld van het enorme potentieel van liefdevol organiseren.
“De tijd waarin we leven vraagt, of misschien kan ik beter zeggen schreeuwt, om een andere manier van organiseren. Zoals Moses Naim in zijn boek ‘The End of Power’ beschrijft, brokkelt de bestaande politieke, economische, militaire en religieuze macht steeds verder af.”
Het boek van Dekker is een fraaie samenvatting van inzichten en technieken. Zelf noemt Dekker dit –hoe kan het ook anders- LOVE (Loslaten, Overgave, Vertrouwen, Eenheid). Feitelijk begint dit hele proces volgens Dekker met het loslaten van oude en verroeste denkwijzen. Wanneer het gelukt is deze ‘overtuigingen’ los te laten, kunnen we via overgave naar het vertrouwen; vertrouwen op de perfectie van het leven.
“Stilstaan is in de meeste organisaties en onze maatschappij een hele lastige. We hollen maar door. Druk, druk, druk. Alsof druk zijn een statussymbool is geworden waar we privé en op ons werk mee pronken.”
Dekker heeft een uiterst fijne schrijfstijl en prikkelt met haar stijl en haar zienswijzen om verder te lezen. Ja, ze prikkelt, je wilt tóch weten hoe het dan zit met de stellingen die ze poneert. Dat gebeurde mij althans. Wellicht in eerste instantie wat sceptisch: ‘Liefdevol organiseren, ja natuurlijk….’, maar gaandeweg heeft Dekker je toch écht te pakken en overtuigt ze.
Dekker doorspekt haar boek met veel voorbeelden, die aantonen dat haar standpunten niet slechts mooie woorden zijn, maar werkelijk toepasbaar. Een boek dat, weliswaar hier en daar iets té spiritueel is voor de nuchtere mens waar ik mijzelf toe vind behoren, maar dat je desondanks verrast en inzichten biedt. Het laat je anders tegen dingen aankijken en ik heb er wel degelijk het een en ander uitgehaald om toe te passen in mijn manier van organiseren.
“Onze comfortzone geeft ons een gevoel van veiligheid en zekerheid die nodig is als basis om te kunnen groeien en vernieuwen. Vaak denken we dat transformatie en het streven naar veiligheid en zekerheid elkaar uitsluiten. Maar ze kunnen niet zonder elkaar bestaan, ze hebben elkaar nodig.”
Kortom, ik begon dit boek te lezen met de nodige scepsis, maar heb mij gaandeweg door Dekker laten overtuigen dat het wel degelijk anders kan! Lees dit boek en haal er uit wat voor jou goed voelt en toepasbaar is. Je zult er baat bij hebben in een maatschappij die allengs aan het verharden is.
Over de auteur
Roelien Dekker is getrouwd met Tiny en samen hebben zij vier (stief)kinderen en twee kleinkinderen. Zij wonen en werken beide als zelfstandig ondernemer in Heerenveen en hebben een Yoga & Healing centrum. Dekker verdiept zich al ruim twintig jaar in onderwerpen als menselijk gedrag, organisatiecultuur, gender, bewustzijn en spirituele groei. Daarnaast werkt zij als zelfstandig schrijver, trainer, coach en healer. Door een transformatie in zichzelf ervaarde ze de enorme kracht van liefde die haar leven en werk in de flow bracht.
Uitvoering
Uitgever: Paris Books
ISBN 9789492179579
Paperback, 332 pagina’s
Over Hanneke Tinor-Centi
Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.