‘De legende van de Hemelrijders’: krijgt kinderen weer aan het lezen!


Wanneer op 1 januari donkere wolken over Zuidbaai trekken, weten vijf kinderen dat er iets helemaal mis is. Luca, Sander, Melanie, Roy en Valerie ontdekken een verborgen kasteel op de heuvel in het noordoosten. Als hier iets later een bibliotheek wordt gebouwd, richten zij de Bieb-bende op.

Twaalf geesten, de Hemelrijders, worden er gevangen gehouden door de gevreesde Man met de Bijl. De Bieb-bende heeft tot 23 januari de tijd om de eerste Hemelrijder te bevrijden anders worden hun zielen opgehaald door de Man met de Bijl. De bibliothecaresse Angelique van Voort houdt hen nauw in de gaten en weet dat ze iets van plan zijn. Intussen komen de gevaren dichterbij. De kinderen weten dat ze te ver zijn gegaan, maar nu moeten ze er alles aan doen om er ongedeerd vanaf te komen.

Visie van de recensent

Reefs schiet helemaal in de roos met zijn ‘Bieb-bende’! Zijn boeken vallen zo in de smaak dat hij er zelfs de notoire niet-lezende kinderen weer mee aan het lezen krijgt. Dat levert hem vanzelfsprekend heel veel lof op van ouders, scholen en bibliotheken. Ik sluit mij daar overigens graag bij aan. Via diverse kanalen heb ik al eerder het belang benadrukt van het feit dat kinderen (met regelmaat) lezen en wanneer Reefs dat voor elkaar weet te krijgen met zijn Bieb-bende, dan is hij voor mij een ‘held’!

“Eenmaal binnen besefte Luca dat het monsterlijke kasteel haar niet makkelijk zou laten gaan.”

Dit eerste deel in de ‘Bieb bende reeks’, ‘De legende van de Hemelrijders’, is een spannend avonturenverhaal rondom vijf kinderen die een oude legende in hun dorp proberen te ontrafelen en daarbij geconfronteerd worden met allerlei gevaren.

“Ze zitten opgesloten in een kamer en komen er zonder onze hulp niet meer uit.”

De spanningsopbouw is prachtig en zelfs als volwassene lees je geboeid verder. De schrijfstijl van de auteur is vlot en goed gericht op zijn doelgroep. Ondanks dat Reefs de taal van de jeugd spreekt is het boek nergens kinderlijk of te eenvoudig qua woordgebruik. Hij weet hierin een uitstekende balans te vinden.

“Het begon een jaar geleden. Ik hoorde plotseling wat mijn ouders over mij dachten. Het was net alsof ze vlak naast me stonden.”

Wat de Bieb bende extra bijzonder maakt is dat de auteur bij zijn boekenreeks een interactieve website, een App en QR-codes heeft ontwikkeld en dat spreekt kinderen uit deze doelgroep (10 – 12 jaar) natuurlijk enorm aan! Reefs is het ‘schoolvoorbeeld’ van hoe je het lezen van een boek (weer) aantrekkelijk weet te maken voor kids. De auteur heeft overigens een groot aantal scholen bezocht en telkens is zijn jonge publiek enthousiast; vaak juist over deze combinatie waardoor zij automatisch aan het boek beginnen.

Het gebruik van de digitale extra’s geeft absoluut een extra dimensie aan het geheel. Zo sturen de QR-codes de lezer naar een passage op het internet waar hij/zij meer informatie krijgt over het verhaal! Chapeau voor deze aantrekkelijke innovatie.

Ondanks hef feit dat het buiten kijf staat dat de technische extra’s het boek extra aantrekkelijk maken, mogen we daarmee het heerlijke verhaal niet uit het oog verliezen. ‘De legende van de Hemelrijders’ is spannend en pakkend vanaf het begin.

Over de auteur

Michael Reefs groeit op in het prachtige Limburgse Vaals alwaar zijn liefde voor het schrijven van verhalen al op twaalfjarige leeftijd begon. Na zijn opleiding aan de Pabo gaat Reefs aan de slag voor een landelijke speelgoedketen. De laatste jaren is hij tevens actief als app-specialist.

Vanaf 2004 blijft Reefs werken aan zijn fantasy verhalen. De Bieb-bende is geboren! Met de Bieb-bende blijkt hij kinderen weer aan het lezen te krijgen.

Uitvoering

Uitgeverij Stormsteen

Paperback, 240 pagina’s

ISBN10 949076714X

ISBN13 9789490767143

 


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.