Kruimels zijn ook brood: indrukwekkend! 1


Afbeeldingsresultaat voor marelle boersma

Marelle Boersma is succesvol thrillerauteur. Haar verhuizing naar Portugal en –een jaar later- het feit dat haar vader 90 jaar wordt, zetten Boersma aan het denken. De vanzelfsprekendheid van het ‘even bij vader binnenlopen’ is plotseling verdwenen, terwijl de realiteit is dat hij zich in de winter van zijn leven begeeft. Boersma vraagt zich af hoe goed ze haar vader eigenlijk kent.

“Mijn vader staat naast me. Hij waardeert stilte meer dan woorden. Waarom dat zo is, weet ik niet. Gek eigenlijk. Daar wil ik achter komen, al heb ik nog geen idee hoe. Onze gesprekken gingen altijd over onze gedrevenheid, niet over wat er in de stilte te zoeken is. Als ik aan hem vroeg hoe het met hem ging, deed ik dat in de vorm van het antwoord. ‘Zeker druk, pap?’ Hij bevestigde dat altijd.”

Vader Joop Boersma heeft eveneens een aantal boeken geschreven. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de twee besluiten samen een boek te schrijven. Een boek over een vader en een dochter die elkaar, als de twee volwassenen die ze dan inmiddels zijn, leren doorgronden en leren kennen. Vooral dochter Marelle treedt hiermee buiten haar comfortzone.

‘Kruimels zijn ook brood’ is een treffend, rakend en schurend boek geworden. Een tweegesprek tussen vader (90) en dochter (59) over wat het leven hen beiden heeft gebracht, zowel afzonderlijk als in relatie tot elkaar. Wezenlijke onderwerpen komen aan bod. De twee delen van alles met elkaar. Nog niet eerder besproken gebeurtenissen passeren de revue. Daar waar er een zekere vanzelfsprekend in de relatie tussen vader en dochter aanwezig was, pulken de twee samen de korstjes van deze vanzelfsprekendheid.

“Hier zou ik veilig moeten zijn, veiliger dan thuis. Waarom was dat? Ik zag veel mensen langskomen, ook naar de naastgelegen werkplaats. Was ik door de vitrages onzichtbaar, terwijl ik al die mensen wel zag? Ik zat als het ware opgesloten; dit was voorlopige hechtenis. Ik kreeg eten en drinken. De mensen die het brachten, kende ik niet.”

Zo praten ze over de tijd dat Joop als jonge arts wordt geconfronteerd met het doodvonnis van zijn moeder. Ze hebben het over het overlijden van Marelles zus, een drama dat hen beiden diep geraakt heeft. De gesprekken vinden plaats tijdens wandelingen in het stadspark Sonsbeek en het centrum van Arnhem tot aan de Rijn. Deze plekken zijn voor hen beiden bekend en vertrouwd.

“Ik houd er wel rekening mee om pas dingen te zeggen als mijn vader mijn kant op kijkt of als er een stiller moment in de verkeersstroom zit. Ik zie hem tussendoor aan zijn bril frunniken; er zit een mogelijkheid ingebouwd om het geluid meer gericht of juist vanuit een breder gebied op te vangen.”

Wat ontstond vanuit een enkele, eerste gedachte, is een bijzondere en unieke ervaring geworden voor beiden. Joop en Marelle hebben elkaar op tijd gevonden in deze gesprekken en daar zijn ze dankbaar voor.

Dit bijzondere werk is derhalve niet uitsluitend een mooi en indrukwekkend boek. De boodschap mag duidelijk zijn: praat met je ouders voor het te laat is. Niet over de waan van alledag, maar over zaken die raken. Dat waar het werkelijk om gaat. Over handelen, gevoelens en beslissingen uit het verleden. Een ouder-kind relatie is vanuit het eerste begin niet ‘gelijkwaardig’. Later sluipt de vanzelfsprekendheid erin en, in veel gevallen, zelfs een zekere ‘oppervlakkigheid’. Joop en Marelle hebben kans gezien om dit alles te doorbreken en elkaar als twee gelijkwaardige volwassenen te leren kennen. Via ‘Kruimels zijn ook brood’ laten ze hun lezersschare daar getuige van zijn.

Een uniek en zeer indrukwekkend boek!

Over de auteurs

Joop Boersma (1926) heeft zijn hele leven als arts (reumatoloog) gewerkt. Na zijn pensioen is hij gaan schrijven. Dit resulteerde o.a. in de roman ‘Nachtregenboog’ (1997), het geromantiseerde verhaal over zijn betovergrootvader die in de 18e eeuw als veenarbeider leefde. Daarna volgden ‘Schetsen’ (2000), ‘Het op hol geslagen vale paard’ (2001) en ‘Zielenvogels’ in 2002.

Marelle Boersma (1957) is auteur en schrijfdocent. Ze heeft inmiddels tien thrillers geschreven, waaronder ‘Moederziel’ (2013), ‘Nobody’ (2014) en de bestsellers ‘Ik volg je’ (2013) en ‘Vals Alarm’ (2011). Van dit laatste boek zijn meer dan 80.000 exemplaren verkocht. In januari 2017 verschijnt ‘Blind date’. Marelle woont en werkt grotendeels in Portugal waar ze schrijft en schrijfvakanties organiseert.

De uitvoering

Uitgeverij Droomvallei

ISBN 978-94-91886-76-8

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, tekstschrijver, boekrecensent en boekmarketeer.

http://ht-c-communicatie.nl en http://hanneketinorcenti.nl

 


Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Kruimels zijn ook brood: indrukwekkend!