Marcus Halen is de hoofdpersoon in Krassels. Marcus is een jurist van tegen de veertig. Het gaan niet goed met hem. Hij leeft gescheiden van zijn vrouw Lisanne en hij mist zijn negenjarige zoon Luuk. Wanneer zijn vader plotseling overlijdt, erft Marcus diens kapitale huis. Zijn vader, met wie Marcus een zeer speciale band had, draagt hem overigens postuum ook op een brief aan iemand te overhandigen. Slechts de naam van de geadresseerde wordt Marcus gegeven; voor het overige is het een kwestie van zoeken naar deze persoon. Deze zoektocht ontaardt tevens in een zoektocht naar zichzelf waarbij hij geconfronteerd wordt met ongewenste feiten over zijn familie.
“De kilte van het huis drukte op zijn humeur. Hij wilde bewegen en wat doen. Hij liep langs de boekenkast van zijn vader. Met zijn vinger gleed hij over de kaften van de boeken van zijn studie, keurig rechts bovenin, over sterkteleer, mechanica, thermodynamica, wiskunde en zo, alsof ze jaren niet uit het gelid waren gehaald.”
Bij de spullen van zijn vader treft Marcus bovendien een dagboek aan. Hetgeen daarin staat beschreven grijpt Marcus zo aan dat hij niet langer bij machte is om te werken. De schuldgevoelens over het feit dat hij niet met zijn vader over diens verleden heeft gesproken, drukken zwaar op hem. De zoektocht die volgt legt diverse kwesties uit de geschiedenis van de familie bloot. Marcus’ pogingen zijn leven weer op te pakken en zich te herenigen met zijn gezin worden tegengewerkt en hij voelt zich verlaten en verraden.
Met Krassels levert deze debutant een ontroerende en verassende roman met diepgang af.
Vooral de bijzondere familiebanden worden door Govaarts prachtig in woorden gevat. Zijn schrijfstijl is fraai, gedetailleerd en toch toegankelijk. Emoties weet de auteur rakend te beschrijven. Govaarts bereikt samenhang tussen heden en verleden door middel van brieven, herinneringen en gedichtjes.
“Geelwitte zonnestralen weerkaatsten in de ramen van de huizen aan de overkant en wierpen grillige lichtpatronen op de muur van zijn slaapkamer. Marcus zag de lichtvlek steeds verder schuiven, totdat ze er niet meer was. Zou Helena ook zo geleidelijk uit het leven van pap zijn verdwenen?”
Een boek over de zin van het leven, eenzaamheid, veerkracht, onmacht, het maken van keuzes en verraad. Een boek ook met een bijzondere psychologische lading die diepgang aan het geheel geeft. Ondanks de zware thema’s en de vele emoties, weet de auteur echter ook ruimte te maken voor een vleugje humor, hetgeen weer wat verlicht. Via de –soms heftig beschreven- thema’s neemt Govaarts de lezer mee richting een ontroerend plot.
Een van de grootste talenten van deze auteur, waar we ongetwijfeld nog meer van zullen lezen, is de tekening van zijn personages. Net als het verhaal op zich, hebben zijn karakteriseringen de nodige diepgang en komen de ‘acteurs’ in het verhaal waarlijk tot leven!
Over de auteur
Jos Govaarts (1951) is als geboren Brabander uiteindelijk in Drenthe neergestreken. De technische studie waar hij aan begint, breekt hij na vier jaar af en hij stapt over naar de geneeskunde. In het laatste jaar van zijn studie leert hij zijn partner Willy-Anne kennen, waarmee hij inmiddels zevenendertig jaar samen is. Govaarts is werkzaam geweest als bedrijfsarts. Immer geïnteresseerd in waarom mensen bepaald gedrag vertonen heeft Govaarts ook een coachpraktijk.
In 2014 start Govaarts met een cursus schrijven bij Editio en nog enkele andere schrijfcursussen. Daarna begint hij met het schrijven van zijn manuscript. Zijn research bestaat uit de nodige studies en het bezoeken van steden en dorpen die hij wil beschrijven.
Uitvoering
Uitgeverij Godijn Publishing
ISBN: 9789492115874
Paperback, 298 pagina’s
Over Hanneke Tinor-Centi
Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.
Dank je wel, Hanneke, voor je recensie. Het stimuleert me om door te gaan met mijn tweede roman.