‘Klompen en kamelen’ is een uiterst gevarieerde verhalenbundel over en van Nederlanders die naar Israël emigreerden. Sommigen besloten daartoe om religieuze redenen, anderen simpelweg omdat ze zich, met hun Joodse achtergrond, in Israël meer thuis voelen. Toch zijn er ook Christelijke en niet gelovige Nederlanders naar Israël geëmigreerd. Ook zij komen in deze bundel voorbij. Wat merken zij in hun dagelijks leven van de dreigingen en de onrust waar de media ons in Nederland mee overspoelen in hun berichtgeving. De 30(!) auteurs, die overigens zeer gevarieerd zijn qua leeftijd, geloofsovertuiging en sekse, vertellen stuk voor stuk over hun ervaringen, hun indrukken en hun leven aldaar.
‘Klompen en kamelen’ schetst een uniek beeld van hoe het leven in Israël nu werkelijk is. Is het allemaal zo gewelddadig als menig nieuwszender ons wil doen geloven? Het antwoord is volmondig ‘nee’.
“De talrijke mijnenvelden in dat gebied, daterend uit de tijd van de oorlogen met Syrië, liggen er nog steeds en worden alleen hier en daar wat uitgedund omdat er een koe of een wild zwijn op het ontstekingsmechanisme van een landmijn stapt.”
De veertig verhalen in deze bundel bieden ons een blik op de realiteit; op hoe het leven in Israël nu werkelijk is. Sommigen van de verhalen zijn amusant, anderen kennen een kritische kanttekening. Wat al deze verhalen echter gemeen hebben is de realiteit. De auteurs maken de werkelijkheid niet mooier of minder mooi. Er is plaats voor de uiterst fraaie kanten van het land en het leven aldaar, maar ook de mindere aspecten aan een leven in Israël komen aan de orde.
“Je ene kind naar een feestje brengen en de anderen op sleeptouw. Ter plekke naar binnen gesleept worden, en de andere twee kinderen meteen ook uitgenodigd. Dat vond ik geweldig, een beetje opgelaten en te gek en het gebeurde meerdere keren. In Israël is er altijd plek voor eentje meer.”
‘Klompen en kamelen’ is een uiterst fraaie verzameling waarnemingen geworden van mensen uit allerlei lagen van de bevolking en dus levend in zeer gevarieerde omstandigheden. Mensen ook van zeer uiteenlopende leeftijden, maar bovendien mensen met verschillende opvattingen. Dat is wat ‘Klompen en kamelen’ zo boeiend maakt! Nergens ‘gekleurd’, overal oprecht en vanuit het hart geschreven.
De schrijfstijl van de verhalen in ‘Klompen en kamelen’ is net zo gevarieerd als de mensen door wie ze geschreven zijn. Dat betekent dat het ene verhaal ‘beter’ is qua stijl en structuur dan het andere. De meesten van deze auteurs zijn dan ook geen professionele schrijvers. Het is echter wel eerlijk en puur en het geeft Nederlanders in Nederland een unieke kijk op de werkelijkheid; de werkelijkheid van en in Israël.
Over Hanneke Tinor-Centi
Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.
Een pracht oprechte recensie. De opzet van Klompen & Kamelen was het reële en realistische Israël te laten proeven en hopelijk later zelf te gaan beproeven. Namens de 30 auteurs, bedankt voor jouw relaas en inzicht. Niet te vergeten, de netto-opbrengsten gaan naar twee goede doelen: IsraAID.org en Aleh.org