Klifi


In Klifi zet Van Dis een maatschappij neer die wisselende reacties zal oproepen en waarbij de auteur op zijn geeigende, subtiele wijze tegen diverse heilige huisjes aan schopt. Nederland is een republiek geworden, heeft een klimaatramp doorstaan en moet het doen met een president wiens daden en vele ontkenningen door het volk gelaten worden geaccepteerd.

De hoofdrol in Klifi is weggelegd voor Jákob Hemmelbahn, een Hongaarse vluchteling op leeftijd die met zijn ouders naar Nederland vluchtte ten tijde van de Hongaarse Opstand. Jákob was in zijn werkbare leven bibliothecaris. Inmiddels is hij weduwnaar en schrijft aan een boek over de situatie in Nederland. Een innerlijke stem leidt hem in zijn schrijven. Jákobs huis, gelegen op een terp, is door de orkaan slechs beschadigd in tegenstelling tot de woningen van de bewoners uit De Kuil. Zijn huis wordt gevorderd en als noodkamp ingericht en Jákob krijgt de taak de overlevenden van de orkaan te registreren.

Jákob kan de gelatenheid die hij alom vertegenwoordigd constateert, nauwelijks onder ogen zien en hij verzet zich, daarmee een stem gevend aan vele anderen die zich niet uitspreken. De overlevenden van De Kuil en de regering komen met elkaar in botsing en de getuigenissen over wat er is voorgevallen, zijn zeer uiteenlopend getuige de vele beelden op social media.

“Alle taal is politiek, dat leerde hij als kind al, maar dat hij zich er zo over opwond baarde hem zorgen. Hij troostte zch met de gedachte dat het zijn geest lenig hield. Ergernis als middel tegen dementie. Of was het allemaal opgekropt verdriet? Hoe dan ook, zijn wanhopig schreeuwen kwam nooit verder dan zijn erf. Tot hij ontdekte dat zijn smartphone betere oren had dan hijzelf. Hoe meer hij tekeerging, hoe veelvuldiger zijn scherm werd vervuild door niet te blokkeren pop-ups met de laatste redevoeringen van de president. Was het niet geweldig dat tegenwoordig elke Nederlander werd gehoord?”

Klifi herbergt diverse relevante thema’s, zoals aanpassen versus verzet en complexe vriendschappen, die door Van Dis op uiterst fraaie wijze tentoon worden gespreid. Klifi is echter vooral een boek over klimaatveranderingen, de gevaren die onze samenleving bedreigen, vandaar de titel Klifi (afkorting voor klimaatfictie).

De schrijfstijl van Van Dis is, ook in dit nieuwe boek, volstrekt uniek en prachtig poetisch, maar het is tevens een boek dat aan het denken zet. Ook het subtiele, soms wat cynische vleugje humor dat zo kenmerkend is voor Van Dis, ontbreekt niet en dat maakt dat Klifi uiterst gemakkelijk leest, waarbij je het gevaar loopt voorbij te gaan aan de relevantie van het geheel.

Naast de typische Van Dis stijl, wordt de lezer van Klifi ook weer verblijdt door de vele originele vondsten van deze auteur die zolangzamerhand wellicht wel gebundeld mogen worden in een Van Dis woordenboekje. In Klifi presenteert Van Dis bijvoorbeeld ‘pandemiepaniek’, dat zomaar het woord van het jaar zou kunnen worden.

Kortom, Klifi is een originele en prikkelende roman over klimaatontwrichting. Een roman die aan het denken zet, waarschuwt en waarbij de lezer de prozaische schrijfstijl van Van Dis er als cadeautje bij krijgt.

Over de auteur

Adriaan van Dis is de schrijver van negen romans, verschillende reisverhalen en literaire non-fictie. Zijn werk is in vele talen vertaald, en werd veelvuldig genomineerd en bekroond. In 2015 ontving hij de Constantijn Huygens-prijs voor zijn gehele oeuvre. In hetzelfde jaar werd de roman Ik kom terug bekroond met de Libris Literatuur Prijs.

Uitvoering

Uitgever Atlas Contact

ISBN:  9789025470869

Paperback, 208 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.