Kijk, zo gaat dat!


Wanneer je jonge kinderen hebt of met jonge kinderen werkt, weet je dat zij vrijwel dagelijks worden geconfronteerd met gebeurtenissen die zij nog niet kennen. Dat kan leuk zijn, maar veel gebeurtenissen zijn voor hun jonge kindergeest echter heel spannend. Je kunt er, als volwassene, wellicht aan voorbij gaan wat een impact een bepaalde gebeurtenis voor een kind heeft.

De meeste volwassenen realiseren, of herinneren, zich nog wel dat een eerste schooldag bijzonder indrukwekkend is. Bij een logeerpartijtje is dat al weer heel anders. ‘Dat is toch alleen maar leuk’, denken wij dan snel. Het kan echter zijn dat een kind dat als hartstikke spannend ervaart. Zo zijn er tal van situaties waarvan wij volwassenen wel kunnen inschatten dat dat op een kind een grote impact kán hebben, maar bij andere gebeurtenissen gaan wij daar dus aan voorbij. Naar de dokter of een begrafenis, dát snappen wij nog wel, maar naar de kapper of naar een restaurant? Daar is toch niets engs aan?

Fragment uit een van de verhaaltjes:

“Papa steekt zijn hand op als de mevrouw weer langs loopt. ‘Hahahaha, lacht Niels. ‘Je hoeft hier je hand niet op te steken hoor. We zijn toch niet op school?’ ‘Dat hoort zo’, legt papa uit. Als je de serveerster wat wilt vragen, steek je je hand even op. Het zou een beetje raar zijn om haar te roepen in een druk restaurant.”

Een van de bijbehorende tips:

“Maak het leuk aan tafel. Betrek je kind bij de gesprekken en praat over onderwerpen waar zij zo nu en dan over kunnen meepraten. Laat je kind meeproosten of maak samen een tekening op een placemat. Zo maak je het echt gezellig samen en voorkom je dat kinderen zich gaan vervelen.”

Neve en Norden bieden met hun Kijk, zo gaat dat! een fantastisch hulpmiddel om kinderen voor te bereiden op situaties die nieuw voor hen zijn en om er na afloop samen over te praten. Hoe? Nou, door middel van een verhaaltje dat je kunt voorlezen voordat de bewuste situatie zich voordoet. Naderhand geeft dat een uitstekende ingang om te praten over hoe het kind de situatie heeft beleefd. Bij elk verhaaltje staan bovendien een aantal tips waar je op kunt letten. Het geheel is gelardeerd met aansprekende afbeeldingen.

Feitelijk is Kijk, zo gaat dat! een multifunctioneel boek. Het helpt jou je kind helpen en het helpt je jezelf te realiseren dat je naderende gebeurtenissen (meer) door de ogen van het kind zou moeten bekijken. Kijk, zo gaat dat! zal daardoor heel wat tranen, onverwerkte verdrietjes en angsten voorkomen.

“Gisteren heeft ze afscheid genomen op de peuterspeelzaal. Ze kreeg een kroon op van de juf en ze had voor alle kinderen een lekkere traktatie. En vandaag is ze hier. Op de basisschool. Lieke vindt het best een beetje spannend. Wat zijn hier veel kinderen!”

De verhaaltjes in dit boek zijn van de hand van Ellie Norden. Norden hanteert daarbij een heerlijke, toegankelijke schrijfstijl die uitstekend aansluit bij de belevingswereld van jonge kinderen. De tips komen van Tischa Neven en gaan u als ouder of professional zeker helpen.

Kijk, zo gaat dat! is een boek met een originele insteek en zou eigenlijk door iedereen die met kinderen werkt of kinderen heeft, gelezen moeten worden.

Over de auteurs

Tischa Neve is kinderpsycholoog en opvoedkundige, bekend van diverse radio- en tv-programma’s en haar opvoedboeken. Daarnaast verzorgt Tischa regelmatig lezingen en workshops over ‘opvoeding’ voor ouders, opvoeders en professionals, en verzorgt ze online opvoedcursussen.

Ellie Norden is zelfstandige en werkt als opruimcoach en ambulant begeleider. Ze helpt mensen (vaak jongeren) om meer structuur in hun leven te krijgen. Als voormalig onderwijzeres is ze dol op verhalen en heeft ze met plezier de verhalen in dit boek geschreven.

Uitvoering

Uitgeverij Futuro

ISBN: 9789492939395

Paperback, 190 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.