Kattenkasteel


‘Kattenkasteel’ is een avontuurlijk, mysterieus verhaal voor jongeren vanaf 10 jaar waarin Liz, haar broer Ulrik en de vriend van Ulrik –Max- het verlaten en enigszins beangstigende kattenkasteel ingaan, daar een geheimzinnig kistje met de afbeelding van een zwarte kat vinden en …. het kistje meenemen, maar is dát wel een goed idee? De situatie wordt nóg nijpender wanneer de drie worden ontdekt.

Met ‘Kattenkasteel’ levert Bardijn een fijn boek af waar heel veel jongens en meisjes van zullen genieten. Het is griezelen en meeleven met Liz, Max en Ulrik. Bardijn hanteert een schrijfstijl die goed aansluit bij haar doelgroep. Ze schrijft toegankelijk en beeldend en maakt gebruik van korte zinnen. Het geheel heeft een Vlaams sausje, maar dat zal de jonge Nederlandse lezer niet deren. Ook het enkele redactionele missertje zal niet direct een beletsel zijn voor de doelgroep, maar wellicht wel goed om die eruit te halen bij een volgende druk.

“Was dit misschien altijd de bedoeling geweest? Was dit de reden voor het standbeeld op de toren? Liz kon het niet naast zich neerleggen dat er van de kat, zowel op de toren als op het kistje, een bepaalde geheimzinnige sfeer uitging.”

Wat Bardijn uitstekend doet is het opwekken van sfeer. Zelfs volwassenen zullen de beklemming van het kasteel voelen en de spanning die de drie hoofdpersonages ervaren. De drie jongeren zijn overigens ook prima en op het juiste niveau gekarakteriseerd en ik denk dat veel kids zich in hen kunnen verplaatsten. Temeer omdat het verhaal op subtiele wijze is doorspekt met verschillende zijsprongetjes die een pad inslaan die weliswaar niet primair belangrijk zijn voor het verhaal, maar wel degelijk in het leven van een tiener. Een goed voorbeeld is het feit dat Liz stiekem een beetje verliefd is.

Een paar jaar na haar spannende avontuur met Max en Ulrik in het kasteel, gebruikt Liz hun belevenis als onderwerp voor een schoolopdracht. Wanneer ze het kattenkasteel opnieuw bezoekt, blijkt het geheel gerenoveerd. Dat is echter niet de enige verassing die haar te wachten staat, ze loopt er namelijk een bekende tegen het lijf. Die ontmoeting blijkt het begin van een nieuwe reeks gebeurtenissen waarin natuurlijk wederom een kat een van de belangrijkste bijrollen opeist.

“Liz schrok wakker. Er was een gedachte binnen gesluimerd die haar de ogen had doen openen: Wunjo! Liz wilde zich net rekken om over de rand van het bed te kijken, toen een beweging bij haar voeten haar aandacht opeiste. Daar lag een zwart hoopje op zijn zij, de poten uitstrekkend.”

De auteur weet ook goed de realiteit in haar verhaal in te bouwen zodat het geheel zelfs zo hier en daar een educatief tintje krijgt, maar dat zeker niet opgemerkt zal worden door de lezers waarvoor dit leuke boek bedoeld is. Ze bouwt de spanning op intelligente wijze op richting een verrassende finale.

Kortom, ‘Kattenkasteel’ is een fijn jeugdboek dat ongetwijfeld door veel jongeren verslonden zal worden.

Over de auteur

Annick Bardijn woont in Ternat, is gelukkig getrouwd, heeft een dochter en een bonuszoon. Bardijn werkt als intern Pedagogische begeleider op een Steinerschool. Ze houdt van skiën, lezen en schrijven. En, niet onbelangrijk, van Vivaldi, haar kat.

Uitvoering

Uitgeverij Phoenix Books

ISBN: 9789083140452

Paperback, 203 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/


Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.