Kankervrij


Met haar boek ‘Kankervrij’ deelt Sheila R. Prins-Knight de weg die zij heeft moeten gaan vanaf het moment dat zij een bult op haar schouder ontdekte. Het blijkt botkanker te zijn.

In 2008, Sheila is dan nét bevallen van haar vierde kind, ontdekt zij een bult op haar schouder. Ze komt in de ‘ziekenhuismolen’ terecht en na een punctie is er duidelijkheid: het is een Ewing-sarcoom. Zes chemokuren, een operatie waarbij haar sleutelbeen deels of in zijn geheel verwijderd zou worden en dan bestralingen…dat bleek het behandelplan. Een enorme overlevingsdrang komt bij Sheila naar boven. Ze wil er voor haar man Henk zijn én ze wil hun vier kinderen zien opgroeien…het moet.

‘Mama gaat niet dood. Ik kan beter gemaakt worden. Maar ik moet héél vaak en héél lang naar het ziekenhuis. Ik krijg dan heel veel medicijnen waardoor ik nog zieker wordt. Zelfs al mijn haren gaan door die medicijnen uitvallen. Dan krijg ik een kaal hoofd.”

Sheila beschrijft op open en transparante manier haar emoties. Zó herkenbaar voor hen die in eenzelfde situatie hebben verkeerd of nog verkeren, maar ook voor al die partners, ouders, kinderen, vrienden die iemand met kanker in hun nabijheid hebben.

Een jaar lang moet Sheila allerlei ziekenhuisopnames en chemokuren doorstaan. Ondanks deze zware opgave doet zij bovendien haar uiterste best er te zijn voor haar man Henk en hun vier jonge kinderen.

“De kinderen vonden het allemaal heel fijn om me weer thuis te zien, alleen had Evelien dit keer duidelijk moeite met mijn ziek zijn. Ze had er niet zoveel begrip voor en voelde zich gefrustreerd. Ik had de hele tijd op de bank gelegen en ze kon maar niet begrijpen dat ik moe was, ik had immers niets gedaan!”

Na dat jaar moet zij echter nóg een worsteling aan, namelijk het leven weer vorm geven en het omgaan met de restklachten, de intense vermoeidheid én de angst dat de kanker terugkomt. Het overkomen van de fysieke klachten is één, maar daarna volgt de psychische ‘genezing’.

Het eerste deel van dit aangrijpend eerlijke boek beschrijft in feite de behandeling en wat dit doet met het gezin. Sheila beschrijft echter ook haar angsten en dat doet zij puur en eerlijk. In het tweede deel verhaalt zij over ‘de jaren na de kanker.’ Ook in dit deel komt heel transparant over het voetlicht welke angsten en emoties er voorbij komen en wat een impact het heeft op het gezin.

“Het is deze maand een jaar geleden dat ik de laatste chemokuur onderging. De herinnering is nog levendig in mijn geheugen. Er gaat geen dag voorbij zonder dat ik terugdenk aan mijn ziekte-tijd. Door het zien van de littekens op mijn schouder en borst, door mijn ‘korte’ haar, door iets wat iemand zegt of door een nacontrole die weer op komst is. En toch kan ik niet anders zeggen, dan dat het goed met me gaat.”

Met ‘Kankervrij’ zet Sheila de deur open voor een ieder die ‘wil weten’ en toont hen een eerlijk en open beeld op wat het hebben, bestrijden en overleven van kanker met haar en haar gezin hebben gedaan.

Over de auteur

Sheila Prins is 39 jaar, getrouwd en moeder van vier kinderen. Zij is geboren in Engeland. Op haar zevende jaar verhuist zij met haar moeder, broer en zus naar Nederland. Hier groeit zij op tot een levenslustige vrouw die midden in het leven staat en met veel toewijding als psychiatrisch verpleegkundige werkt. Zij trouwt en samen met haar man Henk, krijgt zij vier kinderen. Op 32-jarige leeftijd wordt zij geconfronteerd met de diagnose botkanker.

Uitvoering

Uitgever: Brave New Books

ISBN10  9402145737

ISBN13  9789402145731

Paperback, 175 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.