Julia’s slangenkuil 1


Al jarenlang werkt Julia van Weijngaarden met veel plezier als leidinggevende in een gemeentelijke organisatie wanneer ze, totaal onverwacht, terechtkomt in een web van intimidatie en pesterijen. De gevolgen zijn desastreus, zowel voor Julia als voor haar omgeving. Bieden de bedrijfsarts en de rechterlijke macht de bescherming die nodig is?

“Het is verstandig het advies van jouw advocaat op te volgen, zei Oskar toen ze in zijn spreekkamer zat. De organisatie heeft een zeer zwakke positie. Ze hebben geen personeelsdossier van jou en hebben het verzoek van mediation al drie keer in de wind geslagen.”

‘Julia’s slangenkuil’ zal voor velen een uiterst herkenbaar verhaal bevatten en je vraagt je onmiddellijk af hoe het toch mogelijk is dat dergelijke situaties nog steeds en op té grote schaal, voorkomen binnen (gemeentelijke)organisaties. Leren we dan niets van eerdere gebeurtenissen? Kennelijk niet, moeten we dan constateren.

‘Julia’s slangenkuil’ is gebaseerd op de eigen ervaringen van Wijnen. Zij geeft helder en eerlijk weer wat de impact is wanneer intimidatie en machtsmisbruik van het hoger management niet wordt gestopt of aangepakt binnen een organisatie of bestuur. Ook beschrijft zij op een indringende en open wijze wat de gevolgen zijn die de gebeurtenissen op haarzelf hebben gehad en wat het met haar gezondheid heeft gedaan.

“Het grootste gedeelte van de nacht was Julia in haar hoofd bezig met de adviesrapportage die ze over een paar dagen af moest hebben. De volgende ochtend ging ze eerst naar Hans. Je bent zo gespannen, dat kan echt niet langer zo, zei hij toen hij met haar nek en rug bezig was.”

Door de transparante inkijk op dat deel van haar leven, krijg je diep respect voor deze vrouw, die het –met heel veel inspanning en doorzettingsvermogen- voor elkaar krijgt om terug te knokken en op te krabbelen! Met dit boek helpt ze ongetwijfeld heel veel anderen die in een soortgelijke situatie zitten of hebben gezeten.

“Deze middag was aan de ene kant voor haar heel speciaal maar eigenlijk ook weer te veel van het goede. Ook van dit feest moest ze weer een paar dagen bijkomen en viel thuis terug op de vertrouwde bank. Zo ging het op en af met haar.”

‘Julia’s slangenkuil’ liet mij achter met een gevoel van ongeloof (terwijl ik het tóch echt wel weet…). Ongeloof over het feit dat het nog altijd voorkomt dat verantwoordelijke en (te) machtige ambtenaren zoveel schade kunnen veroorzaken bij een collega/medewerker. Ik koester dan ook de, wellicht ijdele, hoop dat de potentiele aanstichters van dergelijk leed, dit boek zullen lezen. Wanneer er slechts één zijn snode plannen niet ten uitvoer brengt door dit boek, is wat mij betreft de auteur ruimschoots in haar missie geslaagd!

Over de auteur

Henriëtte Wijnen (1964) is, eigenaar van een recruitment- en consultancybureau. Haar specialismen zijn het werven en selecteren van managers voor het onderwijs. Als gecertificeerd TMA professional (Talenten Motivatie Analyse) coacht ze bovendien mensen in het kader van loopbaanontwikkeling en re-integratie en is ze freelance docent/trainer bij een groot landelijk opleidingsbureau waar ze trainingen geeft op het gebied van macht, invloed en integriteitsvraagstukken.

Uitvoering

Uitgever: Gopher B.V.

ISBN 9789051799453

Paperback, 300 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

 

 


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Julia’s slangenkuil

  • Rob Fijlstra

    Giftig leiderschap is een bijproduct van mensen, die in een leidinggevende rol terecht komen zonder daar als persoon voor toegerust te zijn.
    Bij tegenspel en controleverlies raken zij in paniek, en beginnen dan wild om zich heen te slaan. Helaas zijn collega’s dan niet in staat om adequaat tegenspel te bieden en is het samenwerkingsklimaat dikwijls al zo verziekt, dat ook de betrokken leidinggevenden in hun overlevingsmodus schieten. Julia’s slangenkuil maakt duidelijk, wat de verschrikkelijke gevolgen kunnen zijn van deze staat van collectieve paniek.Je kunt daar met elkaar uitkomen, als je althans bereid bent tot zelfreflectie en het verkennen van elkaars ‘waarheid’.