Ik weet niet wat ik zeggen moet


Het is (nog) altijd een beladen onderwerp…de dood. De meeste mensen weten geen woorden te vinden wanneer het over de dood, rouw of verlies gaat. Met hun boek Ik weet niet wat ik zeggen moet helpen Overman en Bruntink daarmee. Middels tal van praktische tips laten zij je zien hoe je, op die momenten waarop je voorheen wellicht de woorden niet kon vinden, een ander kunt steunen en/of troosten.

Door hun aanpak en manier van schrijven, maken Overman en Bruntink Ik weet niet wat ik zeggen moet tot een persoonlijk document. Het is geen droge theorie over wat je moet doen in geval a of b, maar ze richten zich met raad en advies rechtstreeks tot hun lezers.

Een van de belangrijke pijlers in dit boek is toch wel dat verdriet er mag, nee moét zijn terwijl veel mensen geneigd zijn tot een ‘huil maar niet’ actie. Waarschijnlijk omdat dat hen zelf een ongemakkelijk gevoel geeft. Tijdens het lezen van dit unieke boek ontdek je overigens allerlei situaties waarin je zelf wel eens bent geplaatst. Heb jij gedaan wat Overman en Bruntink je adviseren te doen of juist het tegenovergestelde…?

“Ben je op bezoek bij iemand die ongeneeslijk ziek is, en hij vertelt je bijvoorbeeld hoe moeilijk het is om afscheid te nemen van zijn partner en kinderen, reageer dan niet met zinnen als ‘Ja, dat snap ik’ of ‘dat kan ik mij voorstellen’, want dat kan simpelweg niet. Jij hebt (waarschijnlijk) niet in dezelfde situatie gezeten, en mocht dat wel zo zijn: jij bent de ander niet. Dus je kúnt niet snappen, begrijpen of je voorstellen hoe de ander zich voelt. Wat je in plaats van begrip uiten kunt doen, is de ernst van de situatie erkennen door iets te zeggen als: ‘Wat moet dat zwaar zijn voor je’…….”

Kortom, Ik weet niet wat ik zeggen moet zou feitelijk door iedereen gelezen moeten worden! Als we allemaal zouden weten hoe we een ander een steuntje in de rug kunnen bieden ten tijde van verdriet, verlies of rouw, dan zou de wereld er al een heel stuk beter uitzien.

De auteurs

Mariska Overman en Rob Bruntink zijn de initiatiefnemers van Bureau MORBidee, dat als missie heeft de dood bespreekbaar te maken. Overman is van oorsprong docente levensbeschouwing en filosofie en auteur van de thrillerreeks rondom Isabel Dieudonné. Bruntink is journalist en auteur met specialisaties palliatieve zorg en uitvaartzorg. De twee zijn ook privé een koppel. Samen met hun twee kinderen wonen ze in Hengelo.

Uitvoering

Uitgeverij Ten Have

ISBN: 9789025909000 , 9789025908997

Paperback, 175 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.