Iene miene mutte


In ‘Iene miene mutte’ krijgt inspecteur Helen Grace een gruwelijke moordzaak op te lossen.

Een psychopaat en seriemoordenaar ontvoert telkens twee mensen gelijktijdig. Hij houdt hen vast en hongert ze uit. Vervolgens krijgen zij een duivels dilemma voorgelegd: doden of gedood worden.

Inspecteur Helen Grace en haar team weten dat ze jacht maken op een ingenieuze psychopaat die zijn slachtoffers gebroken en vol schuldgevoel achterlaat. Niet alleen dienen ze als zijn visitekaartje, ze zijn ook moordenaars. De slachtoffers lijken lukraak gekozen, de plaats van het misdrijf zorgvuldig uitgekiend. Iets moet alle slachtoffers met elkaar verbinden…

Visie van de recensent Wat zou jij doen wanneer je voor de keuze wordt gesteld tussen jouw eigen leven en dat van een ander. Een interessant thema nietwaar?

“Helen sprak zo gloedvol dat ze even door haar eigen woorden werd meegesleept, maar op weg naar huis op haar motor, verdween dat valse vertrouwen als sneeuw voor de zon.”

‘Iene miene mutte’ is de eerste thriller van de hand van scriptschrijver Arlidge. Het boek laat mij enigszins met gemengde gevoelens achter. Het is een spannende thriller met fijne ingrediënten: corruptie, persoonlijke relaties en duistere motieven. Er is ook niet veel aan te merken op de schrijfstijl van Arlidge, behalve dan dat ik er van buiten adem raak. Het is net alsof de auteur haast heeft en zoveel mogelijk kwijt wil in zijn boek. Een overkill zo je wilt.

“Er steeg woede op in haar binnenste en Caroline wist precies waarom ze nooit meer contact had opgenomen.”

Wellicht heeft dat te maken met het feit dat Arlidge al jarenlang als scenarioschrijver voor toonaangevende Engelse crime series als ‘Silent witness’ actief is. Dat dat een andere benadering en schrijfwijze behoeft laat zich raden.

“De zweep zwiepte door de lucht en sneed in het stevige vrouwenvlees toen hij doel trof.”

Wil Arlidge hetgeen hij heeft gemist in het schrijven van scenario’s wellicht compenseren? Ook in het aantal verhaallijnen merk ik deze overdaad namelijk op. Het plot krijg je vervolgens wel heel plotseling voor de kiezen.

Ik raad de auteur dan ook graag aan wat gas terug te nemen in volgende boeken. Wat minder verhaallijnen, die dan wat meer inhoud krijgen en wat gedetailleerder gekarakteriseerde personages.

Potentie heeft Arlidge zeker, alleen ook hier blijkt dat kwantiteit niet perse kwaliteit betekent.

De auteur

M.J. Arlidge schrijft al vijftien jaar voor verschillende Britse crimeseries en werkt momenteel aan het scenario voor een nieuwe verfilming van De laatste der Mohikanen voor de BBC. Iene Miene Mutte is zijn debuut als thrillerauteur. Na dit debuut verschenen ‘Piep zei de muis’ en ‘Pluk een roos’.

Uitvoering Uitgever Meulenhoff Boekerij

Paperback, 384 pagina’s

ISBN10 :9022576221

ISBN13 :9789022576229


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.