Het huis met de vele kamers


Afbeeldingsresultaat voor het huis met de vele lege kamers

Ze was omgeven door de doden

in haar ziel.

Haar moeder.

Haar man.

Vol nog van de dood zat

ze tegenover mij in het café

aan de gracht.

Nanette.

‘Het huis met de vele kamers’ vertelt het verhaal van Mauritz. Mauritz is een enigszins wereldvreemde man die zijn jeugdliefde Julia, niet kan vergeten. Mauritz is overtuigd dat hij nimmer van een andere vrouw zal kunnen houden. Dan ontmoet hij Nanette op een feestje. Nanette is een jonge weduwe die zich nog midden in de rouw bevindt om de dood van haar man. Toch klikt het tussen de twee. Mauritz biedt haar zijn vriendschap en steunt haar in haar verwerkingsproces.

“Ik wilde niet dat ze ging. Zomaar uit mijn leven. Ze moest mijn verwarring bemerken. Ik staarde naar het vlak van haar korte grijze jurk voor mijn ogen, zag niet naar haar op.”

Sangers hanteert ook in deze novelle de hem zo kenmerkende, wat plechtige schrijfstijl die hem onderscheidt van andere auteurs. Hij gebruikt bovendien geen woord teveel en dat maakt dat zijn verhalen boeiend blijven.

De hoofdpersonages die Sangers opvoert in zijn verhalen zijn telkens weer enigszins wereldvreemd; niet van deze tijd zo lijkt het. Het is lastig je ermee te identificeren, maar ze zijn goed uitgewerkt en boeiend op hun geëigende wijze.

“Ik zou willen praten over Julia, maar dat kon ik niet. Ik zou zwijgen, ik zou stikken in mijn eigen woorden, in mijn eigen verdriet. Ik voelde hoe een traan over mijn wang liep, wende mij af van het huis en liep de duisternis in.”

‘Het huis met de vele kamers’ is het relaas van een vriendschap die langzaam uitgroeit tot een liefde tussen Mauritz en Nanette; twee mensen die de nodige bagage met zich meedragen. Hun afzonderlijke verleden maakt hen beiden heel kwetsbaar en aftastend in deze nieuwe, broze relatie.

Overwint de nieuwe liefde of blijven Mauritz en Nanette in hun verleden vastzitten? Je leest het in ‘Het huis met de vele kamers.’

“God, laat haar inzien dat ik van haar hou, bad ik. Ik zal mijn hele verdere leven in uw intentie leven. Ik zal devoot zijn. Maar God, die mij alle gedachten gaf, hoorde mij niet. Julia wendde zich van mij af.”

Deze nieuwe novelle van Sangers is opnieuw bijzonder en ontroerend,  gecombineerd met de fraaie taalbeleving van de auteur maken ‘Het huis met de vele kamers’ zeer de moeite waard.

Over de auteur

Gerrit Sangers (1954) debuteerde in 1989 in het literaire maandblad De Gids met het verhaal Arrangement en heeft inmiddels diverse romans op zijn naam staan.

Uitvoering

Uitgever Aspekt

ISBN10 9463382070

ISBN13 9789463382076

Paperback, 170 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

 

 


Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.