Homoseksualiteit is geen keuze


In Homoseksualiteit is geen keuze deelt auteur Marie-Louise Klomp haar eigen verhaal. Als donderslag bij heldere hemel, wordt zij geconfronteerd met de homoseksualiteit van haar man. Tijd om te rouwen is er niet. Ze moet door. Haar drijfveer is om dochter Julia een zo normaal mogelijke jeugd te geven.

“Bij haar vriendjes en vriendinnetjes ontdekte mijn meisje dat daar ook een papa in huis woonde. Dat vond ze allemaal heel interessant. Voor haar was het namelijk heel gewoon dat een papa ergens anders woonde. Zo’n papa die bij zijn kinderen woonde, vond ze zo leuk, dat ze voorstelde om samen dan ook maar zo’n papa te gaan zoeken.”

Op rakende en respectvolle wijze deelt Klomp haar verhaal. Alleen dát feit verdient al respect. Klomp is getrouwd met Joost en in haar beleving hebben ze een gelukkig huwelijk. Joost is haar steun en toeverlaat en het huwelijk wordt, na twee jaar, bekroond met de geboorte van dochter Julia. Acht maanden later vertelt Joost haar hetgeen hij tot dan toe verborgen hield: hij valt op mannen en kan hun huwelijk niet langer volhouden.

Om de pijn en het verdriet draaglijk te maken begint Klomp te schrijven. Gaandeweg wordt het een verhaal waar zij velen mee zal helpen én haar dochter later kan laten begrijpen hoe deze mare haar ouders (ja, allebei) verscheurd heeft. Het boek beschrijft de emoties en het verdriet van Klomp, maar ook van Joost die lang moet hebben geworsteld met zijn geaardheid.

“Pas na een half uur kwam Joost weer beneden. Zijn gezicht stond zorgelijk en het leek wel alsof hij had gehuild. Ik ga maar eens naar huis, want het is nog een heel eind rijden, zei hij stroef. En toen bezorgd: Zorg alsjeblieft goed voor dat kleine wurm en zeg dat haar papa van haar houdt.”

Klomp ziet kans om op transparante wijze haar verhaal te doen. Homoseksualiteit is geen keuze is geschreven vanuit de visie van de auteur, het zijn derhalve vooral haar emoties die de boventoon voeren, toch is er ook plaats voor de strijd van Joost. Ze beschrijft op open wijze haar hoop dat hij tot inkeer komt én het uiteindelijke besef dat het geen fase is waarin Joost verkeert. Zijn geaardheid is geen keuze; hij is zo geboren.

Het boek is weliswaar autobiografisch, maar door de wijze waarop Klomp het heeft geschreven, leest het als een roman. Een roman echter die veel mensen, die zich in een vergelijkbare situatie bevinden of bevonden, veel herkenning zal bieden.

Klomp hanteert bovendien een fraaie schrijfstijl. De opbouw is goed en haar dialogen zijn van een pure natuurlijkheid. Mogelijk omdat het geschreven is vanuit haar eigen ervaringen, maar dat maakt het wellicht alleen maar nóg lastiger. Klomp weet op uitstekende wijze diverse flashbacks in het verhaal te verweven, waardoor er met regelmaat ook luchtiger en gelukkiger passages door het verhaal heen gaan. Een laatste redactieslag bij een volgende druk, is echter wel mijn advies.

Klom debuteert met haar rakende, autobiografische roman en ik hoop dat zij daarmee de smaak van het schrijven te pakken heeft. Graag zou ik zien wat zij maakt van een verhaal dat niet over haarzelf gaat. De potentie is er zeker qua schrijfstijl en inzicht.

Over de auteur

Marie-Louise Klomp deed heel wat schrijfkilometers op door jarenlang te schrijven voor een regionaal dagblad in Brabant. Haar autobiografische romandebuut verscheen echter pas onlangs. Klomp heeft een eigen tekstbureau, BreedTalig.

Uitvoering

Uitgever: Boekscout

ISBN: 9789463892827

Paperback, 184 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.