Het verlaten tuinhuis


‘Het verlaten tuinhuis’ kent een tweetal verhaallijnen. Het eerste draait om een echtpaar op leeftijd; Daniël en Fay die hun liefde voor Griekenland hebben laten spreken en er een huisje hebben gekocht. Toch speelt er een persoonlijk drama dat hen van elkaar verwijdert.

De tweede verhaallijn gaat over Louis, een oude vriend van Daniël. Louis woont op hetzelfde Griekse eiland als waar Daniël en Fay hun huisje hebben. Op zekere dag gaat Daniël bij zijn vriend op bezoek, maar staat voor een dichte deur…

“Toen Daniël, na een tijdje gewacht te hebben, nog een laatste poging had gedaan om Louis te bereiken, kwam Frantzeska opnieuw naar buiten, nu zonder schort en met gestifte lippen.”

Bakker weet de twee verhaallijnen om elkaar heen te laten cirkelen en toch hun zelfstandigheid te laten behouden. Bovendien weet zij op intelligente wijze, telkens nét dat beetje informatie te openbaren waar de lezer weer verder mee kan, maar toch eigenlijk nog niets weet. De relatie tussen Daniël en Fay, de wijze waarop de twee uiteen drijven en elkaar toch weer weten te vinden, weet zij uitstekend in woorden te vatten. De emoties en de sfeer die dat met zich meebrengt komt fraai tot uitdrukking.

“Er restte hen nog slechts een week, dan zou het zover zijn en daarom kon ze het niet langer uitstellen. Ze moest er meer over weten, ze moest weten hoe ze een en ander moest benaderen, en ze zou vanavond tegen Daniël zeggen dat hij hetzelfde moest doen.”

De auteur heeft er ook duidelijk bewust voor gekozen om de hoofdrollen te gunnen aan hele gewone mensen, geen glamour en glitter, geen opgepoetste personages, maar mensen zoals u en ik. Juist dát maakt het geheel zo breekbaar en rakend. Bovendien weet zij er bij dit alles een stukje spanning in te verweven.

Een aantal interessante plotwendingen en een fraaie schrijfstijl, waarbij de personages zeer goed worden gekarakteriseerd, maken deze roman tot een aanrader en dan heb ik nog niet eens over de geloofwaardige dialogen en fraaie omgevingsschetsen.

Kortom, ‘Het verlaten tuinhuis’ is een fijne roman over liefde, verwijdering en veerkracht.

De auteur

Klaske Bakker woont in de Betuwe, is getrouwd en heeft twee zonen. In 2016 is haar debuut, de verhalenbundel Blauwe tongen verschenen. Haar eerste roman, Het familieweekend, verscheen in 2019 en werd erg lovend ontvangen. www.klaske-bakker.nl

Uitvoering

Uitgeverij Elikser

ISBN: 9789463653961

Paperback, 279 pagina’s

Over Hanneke van de Water

Hanneke van de Water (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/


Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.