Het verborgen leven van Emma


Emma staat centraal in deze nieuwe roman van auteur Elizabeth Riphagen. Emma werd geboren vlak na de tweede Wereldoorlog en draagt een geheim met zich mee. Emma wordt namelijk al vanaf haar twaalfde levensjaar gekweld door de innerlijke tiran die anorexia heet.

Jarenlang wordt ze verscheurd door schuldgevoelens hierover. Niemand in haar omgeving merkt iets van haar eenzame strijd. Pas als volwassene komt ze te weten dat deze tiran een naam draagt. Haar hunkering naar bevrijding leidt – als de nood het hoogst is – tot een ontmoeting die haar leven voorgoed verandert.

Dit boek van Riphagen heeft enorm veel indruk op mij gemaakt. Enerzijds omdat het een thema behelst dat mij na aan het hart ligt, anderzijds omdat de auteur het verhaal van Emma zó treffend in woorden vat. Nu is het verhaal van Emma (deels) autobiografisch, maar dat verklaart slechts deels waarom ‘Het verborgen leven van Emma’ zo’n indruk maakt.

“Na de droom is ze nat van het zweet. Ze houdt haar ogen gesloten om niet in paniek te raken. Ze zou willen gillen, maar er komt geen geluid uit haar keel. De eetdromen zijn na de ontvoering van Hanolka veranderd.”

Dat Riphagen een schrijftalent is, heeft zij met haar vorige boeken reeds bewezen, maar wat ‘Het verborgen leven van Emma’ onderscheidt is het feit dat de auteur op zeer treffende wijze de emoties en gevoelens van Emma weet te verwoorden en de juiste sfeer weet op te roepen. Wanneer je dát kunt heb je een groot, heel groot inlevingsvermogen. Het verhaal van Emma heeft mij diep geraakt. Ik heb haar pijn en haar verlangen naar bevrijding werkelijk gevoeld.

“Voor het eerst vraagt Emma zich ernstig af of de broosheid van haar botten en de slijtage aan haar rugwervels te maken hebben met haar diepste geheim. Krijgen haar botten en spieren genoeg mineralen en voedingsstoffen als magnesium, kalium en calcium binnen?”

Kortom, ‘Het verborgen leven van Emma’ is niet alleen een prachtige, schrijnende roman, maar ook een boek met een thema dat herkenning zal oproepen bij mensen die te kampen hebben (gehad) met anorexia.

De auteur

Elisabeth is theologe, verhalenverteller, ontwikkelingswerker en auteur van verschillende boeken. Met haar beeldende schrijfstijl vertelt zij verhalen die de lezer diep raken. Eerder verschenen werken van Elisabeth:

‘Achter de eeuwige glimlach’ (2014)

‘Zoekend onder een vreemde hemel’ (2015)

‘Vliegen zonder vleugels’ (2018)

‘Stem van de stilte’ (2020)

Uitvoering

Uitgeverij Ambilicious LLP

ISBN: 9789493275089

Paperback, 310 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/


Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.