Herfst


Hij komt er weer aan ….mijn favoriete seizoen. Ja heus, ik ben dól op de herfst. Ik geloof niet dat erg veel mensen mijn voorkeur voor dit seizoen delen en dat komt wellicht omdat het betekent dat de zomer definitief voorbij is. Maar ik word nu eenmaal helemaal blij van die prachtige kleuren en de mysterieuze nevel boven de weilanden. Mijn dag is –bij voorbaat- helemaal goed als daar dan zo’n waterig zonnetje doorheen schijnt. Een waar geluksmoment!

Paddenstoelen in verschillende kleuren komen boven de grond uit en wolkenvelden geven spectaculaire tekeningen in de lucht. De natuur verandert snel, het bereidt zich voor op de winter die komen gaat. En die warme zon op je koud wordende neus, heerlijk!

Herfstmode

Maar er is meer….de herfst brengt met zich mee dat het weer eerder donker is, de kaarsjes dus weer gezellig aan kunnen en de open haard weer kan branden! Dan is er nog het ‘mode aspect’; de winterkleding vind ik zoveel mooier dan die in de zomer. De kleuren, de stoffen, lekkere warme coltruien, laarzen, sjaals…heerlijk!

Laatst las ik een leuk verhaal van een ‘collega blogger’, over wat de voorkeur voor een bepaald seizoen over iemands persoonlijkheid zegt, tja….:

“Dat druilerige weer is echt wat voor jou! Jij vindt het juist romantisch! Jij houdt van warmte om je heen van mensen die je lief hebt. Herfst mensen zijn vaak gevoeliger dan de andere seizoen types. Op het werk moeten herfsttypes eerst hun draai vinden, maar voelen zich snel thuis. Ze kunnen goed op zichzelf reflecteren. In de liefde ben je erg trouw en blijf je het liefst je hele leven bij één en dezelfde persoon. Jouw kleuren zijn: Bruin, Oranje, Rood, Okergeel, Grijs.”

Hoe zit dat nou toch met het begin van de herfst?

Rond 23 september staat de zon precies boven de evenaar waardoor dag en nacht overal op aarde even lang duren. Daarom begint de herfst meestal op 22 of 23 september. Officieel loopt de herfst van 21 september tot en met 20 december. Volgens de klimatologische indeling is de herfst al op 1 september begonnen en duurt het seizoen tot met 30 november.

Dieren en herfst

Dieren ondergaan ook grote veranderingen tijdens de herfst, ze passen zich eigenlijk aan. Vogelsoorten als spreeuwen verzamelen zich om gezamenlijk te gaan slapen. Door tegen elkaar te gaan slapen houden ze elkaar warm. Ze verzamelen zich in hele grote groepen met soms wel meer dan 10.000 spreeuwen. Kieviten oefenen voor hun tocht naar het zuiden. Grote zwermen kieviten zal je boven weiden zien vliegen. Veel dieren, zoals de egel, gaan een plaatsje opzoeken voor de winterslaap. Je zal ze nu niet meer zo snel rond zien scharrelen op zoek naar eten. Spinnenwebben zijn ook een teken van de herfst. Herfstspinnetjes plaatsen hun webben waar ze maar kunnen. Als je in smalle paadjes loopt, is de kans groot dat je met je gezicht in zo’n web loopt. Maar spinnenwebben kunnen er ook geweldig mooi uit zien. Als er dauwdruppeltjes in het web blijven hangen, lijkt het wel een snoer van pareltjes dat in de lucht zweeft.

Ook de dieren trekken een andere jas aan. De dunne zomervachtjes veranderen langzaam in lekkere dikke bontjassen. Sommige dieren krijgen zelfs een hele andere vachtkleur, aangepast aan de winter kleuren. Fascinerend toch?


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.