Heerlijk Haarlem!


Als geboren Rotterdamse is het misschien voor veel mensen haast heiligschennis, maar ik heb mijn hart verpand aan Haarlem.

Wonen in Haarlem

Zeventien jaar heb ik er gewoond en dat is ruim voldoende om een soort van verslaafd te raken aan deze heerlijke stad. Haarlem heeft voor mij het ‘kneuterige’ van een dorp en de omvang en allure van een stad. Dat, in combinatie met de geweldige keur aan leuke winkels en grootste aanbod horecagelegenheden, maakt Haarlem voor mij de leukste stad van Nederland.

Jaarlijkse traditie

Dat ik juist nu over Haarlem schrijf, heeft te maken met het feit dat ik er komende zaterdag naar toega. Mijn vriendinnetje Mitzie en ik hebben er een jaarlijkse traditie van gemaakt om rond deze tijd een dagje te gaan winkelen en lunchen in Haarlem. Auto in de Raaksgarage en daar gaan we! We kunnen ons daar al weken van tevoren op verheugen. Wat een feest!

Horeca in Haarlem

Haarlem is, afgezet tegen het aantal inwoners, de stad met de meeste horecagelegenheden en dat blijkt uit de enorme variatie in restaurants, (eet)cafés,  kroegen, lunchrooms en noem maar op.

Proeflokaal de Blauwe Druif was destijds mijn ‘stamkroeg’. Vaak sprak ik daar, met een aantal gezellige mensen af op vrijdag na het werk. Begin van het weekend en dan lekker even een borreltje drinken bij ‘het Proef’. Vaak gingen we dan daarna wat eten bij ‘La Plume’ (als het weer het toeliet op het terras!) of een van de vele andere leuke eetgelegenheden in de directe omgeving. Ondanks het feit dat ‘La Plume’ toen erg populair was, kwamen we ook regelmatig bij Haarlem aan Zee, De Drie Konijntjes of Wilma en Albert. Zaterdag toch eens kijken of ze er allemaal nog zijn…

Shoppen in Haarlem

Haarlem heeft alles in huis voor een dagje heerlijk winkelen. De autoluwe, monumentale binnenstad telt enorm veel exclusieve winkels, trendy kledingzaken, charmante antiek- en curiosawinkeltjes en talloze speciaalzaken op elk denkbaar gebied. In de grote winkelstraten zijn bovendien de belangrijkste (inter)nationale winkelketens te vinden. Deze enorme verscheidenheid leverde Haarlem een aantal keren de titel ‘Beste winkelstad van Nederland’ op! In mijn ogen volkomen terecht.

De meest bekende winkelstraten in Haarlem zijn de zogenaamde ‘Monopoly-straten’: de Grote Houtstraat, de Barteljorisstraat en de Zijlstraat. De daarachter gelegen kleinere, karakteristieke winkelstraatjes zijn echter ook zeer de moeite waard! Ik noem de Schagchelstraat, de Kleine Houtstraat, de Anegang, de Warmoestraat, de Koningstraat en de Gierstraat. In deze straatjes vind je ook verrassende winkels en speciaalzaken.

Cultuur snuiven in Haarlem

Zaterdag gaan wij naar Haarlem om lekker te shoppen, maar ik zou Haarlem tekort doen als ik hier niet zou vermelden dat deze stad ook rijk is aan kunst en cultuur.

De Haarlemse podia: Stadsschouwburg Haarlem, Philharmonie, Toneelschuur en Patronaat bieden een kwalitatief hoogwaardig programma op het gebied van toneel, dans, film en muziek. Haarlem is er terecht trots op dat er een eigen productiehuis is: ‘Toneelschuur Producties’. De Philharmonie is dé concertzaal van Haarlem en de intieme theaterzaal van de Stadsschouwburg Haarlem is een prachtig decor voor een avondje uit.

In het Frans Hals Museum is veel kunst uit de Gouden Eeuw te zien, waaronder werken van de Haarlemse schilders Frans Hals, Jacob van Ruisdael en Pieter Saenredam. In Teylers Museum, het eerste en oudste museum van Nederland (1784), waant men zich in de 18e eeuw. Het Dolhuys laat de bezoeker op interactieve wijze kennismaken met de geschiedenis van de psychiatrie.

Maar er is meer: De Hallen Haarlem is het museum voor moderne kunst en heeft altijd spraakmakende exposities. Het ABC Architectuurcentrum is een must voor iedereen die geïnteresseerd is in bouwkunst. En vanaf museummolen De Adriaan heb je een fantastisch uitzicht over de binnenstad.

Naast musea biedt Haarlem een aantal toonaangevende galeries met ieder een geheel eigen stijl, denk aan de Nieuwe Vide, Horizonverticaal, Galerie 37 en De Vishal. En de stad heeft natuurlijk een reputatie hoog te houden als schrijversstad. Veel bekende Nederlandse schrijvers zijn hier geboren of werk(t)en hier. Denk aan grote namen als Nicolaas Beets, Lodewijk van Deijssel, Godfried Bomans, Louis Ferron, Harry Mulisch en Lennaert Nijgh. Bovendien is Bubb Kuyper, het grootste veilinghuis van Nederland voor boeken, manuscripten en grafiek in Haarlem gevestigd.

Evenementenstad Haarlem

Naast de activiteiten in de musea en podia zijn er jaarlijks terugkerende grote en kleine evenementen. Het evenementenseizoen opent dit jaar met het Bloemenweekend op 25 en 26 april gevolgd door Koningsdag op 27 april en het grootste en oudste bevrijdingsfestival van Nederland, Bevrijdingspop op 5 mei.

In juli en augustus valt er op de woensdagavonden een hoop te genieten op het gebied van live muziek en entertainment in de Haarlemmerhout tijdens Parksessies (winnaar Evenementenprijs 2013). Lekker proeven kan in augustus tijdens Haarlem Culinair en ProefPark Haarlem. Vanaf 19 augustus vindt Haarlem Jazz & More plaats, een muziek evenement met meerdere podia door de binnenstad.

De Haarlemse monumenten zijn te bezichtigen tijdens de Open Monumentendagen in het tweede weekend van september. In dit weekend is ook de feestelijke opening van het culturele seizoen in Haarlem met ‘023 uur Haarlem Cultuur’.

Oktober is Kindermaand met volop culturele, creatieve en sportieve activiteiten voor kinderen. En in het eerste weekend november vindt de Kunstlijn plaats. Tijdens December Feestmaand vinden traditiegetrouw de Anton Pieckparade en de Kerstmarkt plaats.

De informatie m.b.t. de diverse evenementen is afkomstig van: www.haarlemmarketing.nl


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.