Groepsdruk: boeiend boek!


In ‘Groepsdruk’ geven Annemieke Figee en Leonie van Rijn praktische handvatten aan teams en managers om tot duurzame gedragsverandering te komen.

Groepsdruk zorgt er vaak voor dat teams verouderd en ineffectief gedrag in stand houden, ook al weet iedereen dat er betere alternatieven zijn. In dit boek leert u om groepsdruk te herkennen en te beïnvloeden opdat uw team gemakkelijker in beweging komt.

Visie van de recensent We hebben het allemaal wel eens ervaren, de alom bekende druk die door de meerderheid -‘de groep’- wordt opgelegd aan het individu. In de meeste gevallen veroorzaakt groepsdruk dat het individu weer meegaat met de massa. ‘In de pas gaat lopen’ zo je wilt.

“Samen met een collega stap je in een volle lift. Jullie waren in een gezellig gesprek. In de lift heerst echter doodse stilte. In eerste instantie zetten jullie je gesprek voort. Wanneer je een geïrriteerde blik opvangt, begin je al zachter te praten. Je tempert je enthousiasme. Wanneer er dan ook nog wordt gesnoven, vallen jullie beiden stil.”

Voor zover ik weet is er over dit boeiende thema nog maar weinig geschreven. Toch is het een onderwerp waar elke organisatie mee geconfronteerd wordt. Figee en Van Rijn pakten dit onderwerp aan en schreven er een boeiend boek over.

“Iedere keer dat je binnenstapt in een nieuwe groep treedt het proces weer in werking. Je doet iets en kijkt wat de reacties van de anderen zijn. Wordt het toegejuicht of afgewezen?”

In ‘Groepsdruk’ beschrijft het duo zowel de negatieve als positieve effecten van ongeschreven regels op het functioneren van een team. Bovendien bieden zij handvatten om groepsdruk zichtbaar te maken en ten goede te keren. Ja, dat kan! Figee en Van Rijn beschrijven dit proces in heldere stappen die direct praktisch toepasbaar zijn.

“Helaas blijkt dat miscommunicatie vaak ontstaat door in vaagheden te spreken. Hoe concreter je jouw verwachtingen kunt uitspreken, hoe duidelijker het voor iedereen wordt. Zeker wanneer je het teamgedrag van jouw team wilt bijsturen is dit dus van groot belang.”

De manier waarop het boek is ingedeeld, het stappenplan, de vlotte en begrijpelijke manier van schrijven de vormgeving maken het boek boeiend en zeer prettig leesbaar. Een aanrader dus!

Over de auteurs Annemieke Figee is psycholoog en teamcoach. In 2007 begint zij haar eigen bedrijf, Pirouette. Ze begeleidt managers en teams voor wie zorgzaamheid hoog in het vaandel staat. Ze helpt hen om, waar nodig, de zaak voor de relatie te laten gaan, opdat de kwaliteit en de resultaten optimaal zijn.

Léonie van Rijn is psycholoog en teamcoach. Sinds 2012 heeft zij haar eigen bedrijf. Zij begeleidt teams en managers waarbij de samenwerkingsproblematiek de resultaten in de weg staat. Zij werkt graag aan samenwerking vanuit heldere kaders en doelen met compassie voor ieders eigenheid.

Uitvoering Futuro Uitgevers

Paperback, 180 pagina’s

EAN: 9789492221049

 


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.