Goud & Lavijn


De hoofdrol in Goud & Lavijn is weggelegd voor verpleegkundige Melle Lavijn. Melle werkt ’s nachts op de kinderafdeling van het ziekenhuis in haar woonplaats en overdag besteedt ze zo veel mogelijk aandacht aan haar zieke vader. Voor iets anders is feitelijk geen ruimte en de enige met wie Melle veel contact onderhoudt is haar hartsvriendin Eef.

Doordat haar collega Maher haar uitdaagt, stuurt ze spontaan een Instagrambericht naar Golden Boy, Midas. Dé muzieksensatie van het moment. Melle is verbijsterd wanneer Midas reageert, en zo mogelijk nog verbaasder wanneer er een ware conversatie op gang komt. Er ontstaat een bijzondere band tussen de twee die uitgroeit tot meer. Wanneer dat uitlekt staat Melle’s leven op zijn kop en ontaard de –inmiddels- ontluikende liefde, in een gevaarlijke situatie.

“Nog geen halfuur later slenter ik uitgeput mijn huisje binnen. Wéér een tegenslag. Ik probeer zó hard om mijn hoofd boven water te houden. Ik probeer te werken en voor mijn vader te zorgen, maar het lijkt allemaal niet te lukken. Het gaat niet. Alle ballen blijven gewoonweg niet in de lucht.”

Met Goud  & Lavijn heeft Bonefaas een papieren brok (ont)spanning afgeleverd. Een fijn verhaal waarin spanning en romantiek hand in hand gaan. Ze weet Melle, Midas, Eef en Maher goed te karakteriseren en de constructie van het verhaal is prima. Goed uitgekiend en opgebouwd. Bovendien heeft Bonefaas ervoor gekozen haar verhaal in de eerste persoon, vanuit het perspectief van Melle, te schrijven en dat is in dit geval een uitstekende keuze aangezien het Melle, inclusief haar emoties, dichtbij de lezer brengt.

“Midden in de hectiek voel ik een zacht getik op mijn schouder. Baby, hoor ik. Ik bevrijd me uit Mahers ferme grip en maak aanstalten om me om te draaien. Mijn ogen zijn nog altijd gevuld met tranen, maar ondanks alle commotie herken ik de stem uit duizenden.”

De dialogen passen overigens uitstekend bij het eigentijdse verhaal. Dat eigentijdse vind je vooral terug in het feit dat social media, televisieprogramma The Voice en diversiteit, een belangrijke rol spelen. Ook dat weet Bonefaas subtiel te verwerken in het geheel.

De schrijfstijl van deze auteur is vloeiend en plezierig en ze heeft, tegen het einde van het boek nog een verrassende plotwending in petto…

Kortom, Goud & Lavijn is, ondanks dat niet alles van een leien dakje gaat, een verrukkelijke feelgood roman.

De auteur

Kim Bonefaas (1985) maakte in 2019 een succesvol debuut met haar semi-autobiografische roman Julia Jonkers. Bonefaas komt oorspronkelijk uit Gorinchem en werkt als Projectleider bij Enver (Jeugd en opvoedhulp). Daarvoor was zij docent omgangskunde en werkte zij als pedagogisch medewerker. Ze heeft een bachelor in onderwijs; behaald aan de Hogeschool in Leiden.

Uitvoering

Uitgeverij Godijn Publishing

ISBN: 9789493233171 , 9789493233188

Paperback, 292 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.