Meestal vind ik het gesnuffel van mijn honden reuze amusant, zeker als Baruch, onze grote en stoere Cane Corso reu aan een bloemetje staat te snuffelen! Of als ons Cane Corso teefje, Chaya, als een waar zwijntje dat truffels zoekt, door de groenstrook loopt te ‘snurken’! Alles behalve ladylike, dat is zeker!
Kortom, over het algemeen dus zeer vermakelijk, maar als je haast hebt dan kun je nog wel eens denken ‘ruikt dit polletje gras nu werkelijk zo anders dan het vorige?’ Nou, als je dat aan een hond zou vragen dan zou het antwoord volbekkig ‘ja’ zijn! Heeeel anders baasje! Dat je dat nou niet snapt!
Via de reuk doet een hond namelijk allerlei informatie op. Dit zintuig is ongeveer een miljoen maal gevoeliger dan ons reukorgaan. Ja echt waar. Niet te geloven he? Wat missen wij dan een hoop! Terwijl er toch geuren te bedenken zijn waar ikzelf heel erg blij van word. Hyacinten bijvoorbeeld; ohhhh heerlijk! Of het bos in de herfst, dennengroen in huis rond de kerstdagen en –net weer een heerlijke fles vol van gekregen- Chanel5!
Maar je hond gaat heel anders met zijn neus om. Hij denkt niet in termen van ‘lekkere’ of ‘vieze’ geuren, maar hij leest met zijn neus als het ware de krant en zeg nou zelf, dan wil je natuurlijk wel de laatste editie. Wie is hier geweest, wat is er gebeurd, reu, teef, interesse of afkeer, dat alles komt je hond te weten door middel van zijn reukorgaan.
Voor het herkennen van geuren zijn in de hersenen van de hond 40 keer zoveel cellen gereserveerd als bij de mens. Dat is dan ook de voornaamste reden waarom de hond gebruikt wordt als speurhond (narcotica), bommen, gaslekken en zelfs truffels (he, dat is wat voor Chaya!), nadat ze hiervoor specifiek een opleiding hebben gekregen.
Een deel van de grotere gevoeligheid van de hondenneus is toe te schrijven aan de grotere omvang van het zintuigveld in de neusholte, dat gevoelig is voor de geurprikkels. Bij de mens meet dit veld ongeveer 3 vierkante centimeter, bij de hond ongeveer 130 vierkante centimeter. Bovendien liggen de reukgevoelige cellen veel dichter bij elkaar zodat het aantal cellen per vierkante centimeter groter is.
Proost!
Wist je trouwens dat je hond, net als wij, verkouden kan worden of hooikoorts kan krijgen? Daarover een andere keer, nu eerst even met de honden wandelen; kunnen ze de krant lezen….