Geef niet op, met een dosis geluk opnieuw beginnen


Auteur Titia Muizelaar heeft reeds twee fraaie romans op haar naam staan wanneer haar ‘Geef niet op, met een dosis geluk opnieuw beginnen’ op de markt komt. In dit boek beschrijft Muizelaar haar eigen ervaring als kankerpatiënt. Het pad dat begon met de woorden: ‘Mevrouw, ik heb geen goed nieuws. U heeft een kwaadaardige tumor met uitzaaiingen.’

Muizelaar beschrijft de verbijsterende maanden in 2010 die voorafgaan aan de te laat gestelde diagnose. De liefdevolle steun die ze van haar kinderen en familie krijgt, in deze ook voor hun zware tijd, maar ook haar onzekerheid, angst, hoop, de chemotherapie, de bijwerkingen, het bijna opgeven en weer opkrabbelen, haar doorzettingsvermogen om vol te houden. Een tweede tumor bij de kleine hersenstam wordt een jaar later wel tijdig ontdekt. Onderzoeken en bestralingen volgen. Op een bijzondere manier werkt ze aan haar herstel, maar ze blijft een chronisch patiënt.

Dit boek was lange tijd ‘in wording’. Zelfs zó lang dat ze haar tweede roman, ‘De Postzegelaffaire’, vóór liet gaan. De tijd was nog niet rijp en de auteur nog niet klaar voor het afronden van dit oh zo persoonlijke en aangrijpende boek.

In het voorwoord laat Muizelaar weten dat zij hoopt dat haar verhaal een troost kan zijn voor lotgenoten en zij adviseert hen niet bij de pakken neer te gaan zitten. Wanneer er maar één persoon steun vindt in haar boek, zo zegt Muizelaar, is haar missie geslaagd. Dat ze in haar missie zal slagen, is feitelijk wel een zekerheid. Sterker nog, het zullen vele lotgenoten zijn die erkenning, herkenning en troost putten uit ‘Geef niet op’.

Schrijnend is het feit dat Muizelaar voor de diagnose eindelijk werd gesteld, niet serieus werd genomen in haar klachten, terwijl ze die toch keer op keer heeft geuit. Haar huisarts verwijst haar zelfs op enig moment door naar een therapeut.

“De consulten leveren iedere keer niets op. Het lukt mij niet om hun aan het verstand te brengen dat ik iets mankeer. Wat heb ik toch? Het zit niet tussen mijn oren. Ik heb zoveel meegemaakt in mijn leven, dat het onzin is dat ik van een verhuizing een depressie zou krijgen, laat staan op zoek zou zijn naar aandacht.”

Op volstrekt transparante wijze doet Muizelaar verslag van de gebeurtenissen, haar gevoelens, haar boosheid en haar hoop. Niets wordt mooier gemaakt dan het is.

“Ben ik stervende? O, nee, dat gaat echt niet gebeuren. In een reactie op deze gedachte richt ik mij een beetje op en zeg zachtjes in de lege kamer tegen onzichtbare figuren: Ik ga nog niet dood. Jullie krijgen mij nog niet aan de andere kant. Ik wil niet en ik geef niet op!”

Muizelaar prijst zich gelukkig dat ze veel steun ondervindt van haar kinderen en andere naasten en ze beseft hoe belangrijk dat is. Zo neemt haar zus haar, wanneer ze daar weer enigszins toe in staat is na het ondergaan van weer een chemokuur, mee naar buiten. Tijdens een van de wandelingen die ze later onderneemt komt ze in het West-Fries Museum terecht en ontdekt onder meer de geschiedenis van haar haar woning en raakt geïntrigeerd door de vroegere bewoonster, ene Neeltje Swarebakker. De geschiedenis van deze vrouw houdt haar zo bezig dat het zelfs tot een ontmoeting komt….

Maar dan, net wanneer het wat beter lijkt te gaan, krijgt Muizelaar een nieuwe mare te verwerken: ze heeft een tumor bij de kleine hersenstam. Opnieuw volgt een periode van behandelingen, dit keer bestralingen; tweeëndertig in acht dagen…

“Toekomstplannen maak ik niet. Waarom zou ik? Ik leef in het nu en morgen kan het anders zijn. Zover ik het aankan, geniet ik van de logeerpartijen en van het oeverloos geklets en van de strandwandelingen. Ik ben een gelukkig mens.”

Juist door de puurheid en transparantie waarmee Muizelaar haar eigen verhaal met de buitenwereld deelt, maakt het diepe indruk. Een absolute aanrader voor iedereen die zelf of in zijn/haar naaste omgeving geconfronteerd wordt met kanker.

Een deel van de opbrengst van haar boek doneert de auteur overigens aan KWF Pink Ribbon Borstkanker.

Over de auteur

Titia Muizelaar woont in Hoorn en heeft als freelance regieassistente televisie bij diverse omroepen gewerkt. Later startte zij het productiebedrijf Thems-90 BV. In 2016 debuteerde Muizelaar met de spannende roman ‘What Goes Around Comes Around’ en in 2019 verscheen haar roman ‘Postzegelaffaire’.

Uitvoering

Uitgeverij GigaBoek

ISBN: 9789085484806

Paperback, 100 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/


Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.