‘Gebrandmerkt’: bijzondere verhalen uit de Middeleeuwen


gebrandmertk_1‘Gebrandmerkt’ is een verhalenbundel die is samengesteld door Godijn Publishing. De opgenomen verhalen zijn geselecteerd middels een schrijfwedstrijd. De verhalen spelen zich af in de periode van 500 – 1500 na Christus.

Mijn visie

Allereerst chapeau voor de uitgever van deze bijzondere bundel. Je moet het maar aandurven; een verhalenwedstrijd uitschrijven binnen een kader waarvan je maar moet afwachten of de respons voldoende is om een hele bundel te vullen, laat staan daar nog een keuze in te hebben. Elly Godijn van Godijn Publishing durfde het aan en heeft het geweten!

Een hele reeks met de meest prachtige inzendingen was het resultaat en te kiezen was er voldoende! Als mede-juryleden koos Godijn, Gerti de Koeijer, eigenaresse van ‘Beleef de Geschiedenis’ en columnist Jeroen Kraakman.

Na het lezen, herlezen, overleggen en selecteren, hield de driekoppige jury tenslotte vijfentwintig bijzondere verhalen over die werden gebundeld in ‘Gebrandmerkt’, een boek met zeer uiteenlopende, Middeleeuwse verhalen.

“Maja Havard was de zieneres van het dorp. Ze was een kleine dertig jaar geleden met de helm op geboren en het was bij haar geboorte al meteen duidelijk dat zij voorbestemd was voor iets bijzonders. Haar vader vertelde haar later dat hij eigenlijk op een zoon had gerekend, maar dat het hem snel duidelijk was geworden dat Maja hem meer waard was dan tien eventuele zonen bij elkaar.”

Ik kan oprecht zeggen dat deze verhalenbundel niet alleen een plezierige beleving biedt aan liefhebbers van het genre. Ik behoor daar in eerste aanleg eigenlijk niet toe, maar door de grote afwisseling in stijl, feitenbeleving en onderwerp, vond ik ‘Gebrandmerkt’ evenwel een groot genoegen!

“Haar vingers braken zijn strottenhoofd, rukten zijn slagader aan flarden en braken zijn nekwervels. De schildwacht was dood voordat hij de grond raakte. Met haar andere hand plukte ze behendig het kromzwaard uit de lucht. Ze drukte de kling tegen de hals van de ambassadeur.”

De geselecteerde verhalen zijn stuk voor stuk van een hoog niveau qua schrijfstijl en het is duidelijk dat alle auteurs zich bijzonder goed hebben ingelezen en ingeleefd in de omstandigheden van hun personages en de tijd waarin zij leefden.

“De pen van de veer krast over het perkament. Het akelige geluid bezorgt Godelieve kippenvel. Ze wrijft over haar armen en bestudeert haar vaders werkkamer. Het vertrek wordt verlicht door de haard in de hoek. De ruimte is sober ingericht.” 

Enfin, liefhebbers van Middeleeuwse verhalen hoef ik vast niet aan te sporen deze bijzondere bundel aan te schaffen, maar aan diegenen wiens eerste keus een dergelijk boek niet zal zijn, wil ik zeggen: ‘Think out of the box’. Het zal je zeker niet spijten!


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.