Ganymedes 21


‘Ganymedes 21’ is samengesteld door Remco Meisner en Paul van Leeuwenkamp en voorziet in de algemeen geaccepteerde, evenwichtige staalkaart van het beste dat de Nederlandse fantastische literatuur voortbrengt.

Met recht wordt dit boekje op deze wijze gepresenteerd, het is een fijne bundeling van het werk van nieuw c.q. nog niet ontdekt talent op het gebied van de fantastische literatuur.

“Door hier te zijn, had ik mij echter in mijn geest en verbeelding gemaakt tot één van hen, alleszins voor de uren die ik in dit etablissement doorbracht. Ik was gedurende die enkele uren even rijk als zij, evenzeer van betekenis in deze stad, een lid van de geslaagde elite, een gelijke van deze lieden.”

De samenstellers van de Ganymedes reeks hebben zich ten doel gesteld een overzicht te bieden van wat er in het Fantasy genre geschreven wordt en dat is hen –wederom- gelukt. Uit een keur aan inzendingen, kozen de samenstellers een evenwichtige greep uit Fantasy- en SF-inzendingen.

Bij een bundel zal de persoonlijke smaak van de lezer een grote rol spelen wanneer het gaat om de keuze van favorieten. Mij kon ‘Afglijden naar Omega’ van Guido Eekhaut het meest bekoren. Hetgeen overigens niets zegt over de andere bijdragen, want die zijn eveneens allemaal van goed tot uitstekend niveau. Het meest verrassend vond ik wellicht ‘Datazee’ van Charles van Wettum. Van Wettum trad –in mijn lezersogen- nog wel het meest buiten de gebaande baden. Degene die mij het meest wist te raken was Rob Geukens met zijn ‘Upload’. Een verhaal waarin wordt geëxperimenteerd met het bewustzijn van de mens. Een fascinerend verhaal waarvan ik persoonlijk hoop dat het geen bewaarheid wordt. Tenslotte wil ik ‘De imperfecte oplossing’ van Mike Jansen niet onvermeld laten. Het was mijn eerste kennismaking met het werk van Jansen en smaakte naar meer.

“Tien miljoen dollar. Ze betaalden zodra we aangaven dat we in een maand konden leveren. Geweldig toch? Er straalde enthousiasme uit zijn ogen, tot Mila half overeind kwam en hem een klap in zijn gezicht gaf.”

Het feit dat ik deze bijdragen uitlicht in deze recensie wil overigens beslist niet zeggen dat u de rest van de bundel dient te negeren, want de verhalen in ‘Ganymedes 21’ zijn zeer beslist allen het lezen meer dan waard en vormen tezamen een afwisselend geheel waarin spanning, verwondering en ontroering om voorrang strijden.

De auteurs

Joke Adam, Annette Akkerman, Guido Eekhaut, Rob Geukens, Mike Jansen, Pascal de Hoop, Johan Klein Haneveld, Jorrit de Klerk, Jan J.B. Kuipers, Oxana Langbeen, Paul van Leeuwenkamp, Ruben van Luijk, Remco Meisner, Max Moragie, Marcel Ozymantra, Isabelle Plomteux, Jan Roosen, Steven Standaert, Tais Teng, Reinder Veelinx, Charles van Wettum, Reinold Widemann en Bart de Wolf

Uitvoering

Uitgeverij Stichting Fantastische Vertellingen

ISBN: 9789078499541

Paperback, 378 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/


Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.