Dat gaat ‘m niet worden


Onze taal is voortdurend in beweging. Zo kan kunst tegenwoordig heel erg over iets gaan, is het vrije woord vaak een beeld en kijken we massaal naar slow televisie. In ‘Dat gaat ‘m niet worden’ zijn 101 van de meest opvallende taaltrends gebundeld.

Als woordenboekenmaker signaleert en registreert Ton den Boon dagelijks nieuwe woorden en taaltrends. Uit de talloze columns die hij sinds 2012 schreef voor Trouw, zijn in dit boek 101 opvallende taaltrends gebundeld. Ze geven een veelzijdig beeld van recente veranderingen in onze taal, die bovendien allerlei maatschappelijke veranderingen én onze gedachten daarover weerspiegelen.

“Dat een kunstwerk ‘ergens over gaat’, vooruit dan maar; maar te zeggen dat het ‘heel erg over iets gaat’ maakt de zaak er niet mooier op. Integendeel, zeggen dat iets ‘heel erg over iets gaat is een lelijke manier om ergens de nadruk op te leggen.”

Ik ben een groot liefhebber van onze prachtige Nederlandse taal. Dat staat vast. Ik heb derhalve genoten van ‘Dat gaat ‘m niet worden’. De hedendaagse gruwelen die wij te pas en te onpas in onze taalsoep menen te moeten smijten, worden door Den Boon -verrukkelijk herkenbaar- aan de kaak gesteld. Ik ben er dan ook van overtuigd dat taal minnend Nederland zal smullen van dit boek!

“De …. is emotie-hype is al enige tijd gaande en de laatste tijd een geduchte concurrent van de …. is passie-trend. U weet wel, die trend waarbij van alles en nog wat iemands passie wordt genoemd: ‘Koken/werken/vrouwen versieren is mijn passie’, Fotograferen is passie, poetsen is pure passie.”

Den Boon realiseert zich, net als velen met hem, dat het Nederlands een ‘taal in beweging’, een ‘levende taal’ is en dat je niet kunt voorkomen dat er zo nu en dan wijzigingen of aanvullingen plaatsvinden. De verrommeling en verbastering van ons taalgebruik en de –soms ronduit belachelijke- hypes, stelt hij echter zonder meer genadeloos aan de kaak.

“Dat gaat hem niet worden. Die formule hoor je steeds vaker als iemand denkt dat iets wat hijzelf of een ander doet niet zal lukken. Sterker nog, die formule is al zo gewoon dat ze sinds een paar jaar gewoon te vinden is in de Dikke Van Dale. Als niet algemeen – dat dan nog wel.”

Kortom, een heerlijk en herkenbaar boekje over hoe wij bezig zijn onze prachtige taal te ‘mishandelen’ en soms zelfs te degraderen.

Over de auteur

Ton den Boon (1962) studeerde Nederlands en Algemene Literatuurwetenschap. Sinds eind jaren negentig is hij werkzaam als hoofdredacteur van de Dikke Van Dale. Hij is auteur van diverse boeken over taal, literatuur en beeldende kunst en publiceert driemaal per week de taalcolumn in Trouw.

Uitvoering

Van Dale Uitgevers

ISBN 9789460774164

Paperback, 128 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

 

 


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.