Froekje en Mies op scoutingkamp


Twee scoutingverenigingen wedijveren om een clubgebouw. Wie wint de vlottentocht? Froekje en Mies met de gidsen of Kasper met de verkenners? Beide verenigingen gaan volledig voor de winst. Maar of de strijd ook het beste in ze naar boven haalt is nog maar de vraag. Het antwoord op die vraag lees je in ‘Froekje en Mies op scoutingkamp’. Dit boek is het tweede deel in de Froekje en Mies serie. De delen zijn echter prima los van elkaar te lezen.

“Mies staat op en Froekje sluipt achter haar aan. Op de overloop staan ze muisstil voor de slaapkamerdeur van Gijs. Voor de zekerheid luistert Mies of ze daarbinnen iets hoort.”

Kuipers en Hovius zien kans om niet alleen een fijn en spannend verhaal te vertellen, maar om daar ook diverse (eigentijdse) thema’s in te verweven. Zonder dat de jonge lezer daar erg in heeft krijgt hij of (in de meeste gevallen) zij, ook nog een boodschap of wijze les mee. Thema’s als vriendschap en pesten, komen in de boeken van dit schrijversduo onder meer aan de orde en het is naar mijn mening prima dat ze daar aandacht aan besteden! In dit deel komt bovendien strijd als thema duidelijk naar voren. De strijd tussen de twee scoutingverenigingen wel te verstaan. Vanzelfsprekend ontaardt dit in een machtsstrijd tussen de deelnemers. Het is echter niet alleen de strijd om de macht, maar ook de verbroedering die deze strijd met zich meebrengt.

“Kasper geniet ervan om zo te klieren. Op school doet hij niet anders, in de buurt is hij ook zo. Hij had een keer Mies’ band leeg laten lopen. Zomaar. Een andere keer was haar eigen luizencape weg. En waar kwam hij uiteindelijk vandaan? Uit het laatje van Kasper.”

Het auteursduo van de Froekje en Mies serie ontbreekt het duidelijk niet aan fantasie en ook hun schrijfcapaciteiten zijn van uitstekend niveau. Zij weten de toon van hun doelgroep prima te treffen en zullen daarmee heel wat jonge lezeressen aan zich weten te binden.

“Bij de oever van de brede sloot hurkt ze neer. Ze maakt zich klein. De vlotten dobberen rustig op het water. Alles lijkt nu nog hetzelfde, maar dat is het niet. Want als je erop zou stappen, vallen ze uiteen. Moeten alle gidsen boeten, omdat zij en Mies altijd ruzie hebben met Kasper?”

Overigens mag zeker niet onvermeld blijven dat de illustraties van Alvin Silvrants prachtig zijn en het geheel completeren tot een uiterst aantrekkelijk kinderboek.

Kuipers en Hovius zijn alweer druk bezig met nummer drie uit de Froekje en Mies serie. In het voorjaar van 2018 komt dit nieuwe deel op de markt en ik denk dat heel veel jonge fans daar reikhalzend naar uit zullen kijken!

Over de auteurs

Sandra Kuipers (1973) en Mireille Hovius (1975) schrijven sinds juni 2014 samen kinderboeken.

Uitvoering

Uitgeverij Noordzee

ISBN 9789492343109

Hardcover, 130 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

 

 


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.