Franciska’s onschuldige aarde


In ‘Franciska’s onschuldige aarde’ staat het gezin, waarin Piet van Sabben opgroeide, en vooral zijn moeder, centraal. Moeder, Ciska, kent een moeilijke jeugd en zijn vader, Bram, is een begaafde man met een zwakke gezondheid. Samen krijgen ze vier kinderen, Cees, Marietje, André en Piet. Het gezin heeft sterk te lijden onder de crisisjaren en vader Bram wordt getroffen door ziekte. Franciska, die zelf geestelijk niet sterk is, blijft achter met vier jonge kinderen. Later hertrouwt ze met de vriendelijke Hannes en samen krijgen ze nog een kind, Hans.

Wellicht geen verheffend thema, maar de fraaie, haast wat ‘luie’, schrijfstijl waarin auteur Piet van Sabben een evenzo fraai tijdsbeeld schetst, is beslist de moeite van het lezen waard. ‘Franciska’s onschuldige aarde’ is een boeiende familiegeschiedenis die zich afspeelt in de jaren dertig, veertig en vijftig. De wijze waarop de moeder van de auteur haar eigen gevecht levert met depressies is bovendien zeer rakend, evenals de wijze waarop Van Sabben de oorlogsjaren beschrijft en het indoorleven zoals de kinderen die jaren noodgedwongen doorbrengen.

“Hoe vertrouwd was haar het beeld van een zwevende papa geworden, hoog in de lucht, glimlachend op haar neerkijkend, zonder dat ze het zelf zag, maar ze wíst het toch. Díe beelden werden bevestigd en aangewakkerd door iedereen in haar kring, hoezeer hun intreurige gezichten ook het tegendeel van die vrolijke boodschap spiegelden.”

Van Sabben weet zijn verhaal, het verhaal van zijn moeder beter gezegd, op respectvolle en ontroerende wijze te vertellen. Chapeau daarvoor! Deze familiegeschiedis is het eerste boek van deze auteur en het is te hopen dat het niet blijft bij zijn eigen geschiedenis.

Over de auteur

Piet van Sabben (1938) is de jongste van Fransie’s kwartet. Hij volgde tot zijn zestiende dagonderwijs. Daarna combineerde hij allerlei baantjes met avondstudies. Hij was schoolmeester, veilingmeester en ‘rechten’-meester ofwel jurist. Sinds de jaren zeventig schrijft hij verhalen en gedichten.

Uitvoering

Uitgeverij Elikser

ISBN: 9789463654852

Paperback, 557 pagina’s

Over Hanneke van de Water

Hanneke van de Water (1960), eigenaar van To-taal Communicatie, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://to-taalcommunicatie.nl/


Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.