Fataal verleden


De jonge Asa is het hoofdpersonage in ‘Fataal verleden’. Wanneer Asa vijf jaar is, verdwijnt haar vader en blijft zij achter bij haar liefdeloze moeder, die steeds vreemder gedrag begint te vertonen. Als Asa op een dag thuiskomt van school is het verdacht stil in huis …

Asa lijkt aan haar lot overgelaten, totdat haar oom zich aandient en ook haar juf Agnes zich steeds meer over haar ontfermt. Welke geheimen houden zij verborgen en welke rol speelt de voormalige ruïne van de nabijgelegen houtzaagmolen waarin haar grootouders leefden?

Op haar 11de vindt Asa, inmiddels een hooggevoelige tiener, een vertrouwelinge in de twee jaar oudere en avontuurlijk ingestelde Iris. Het gaat beter met haar, maar terwijl de jaren verstrijken blijft er iets aan haar knagen. Langzaam ontrafelt zich een duistere familiegeschiedenis.

Deze korte samenvatting van ‘Fataal verleden’ zou zomaar de indruk kunnen wekken dat het hier om een thriller gaat, maar dat is beslist niet het geval. Dit debuut van Lorentz is een prachtige, gevoelige roman. Deze debutant weet kunstig te spelen met sfeer die met regelmaat sinister is. Dan weet hij plots die sfeer weer te keren wanneer hij zijn lezers meeneemt de natuur in. De sfeerbeelden die zich dan aandienen zijn haast surrealistisch, waarbij je ziet, voelt en ruikt wat Lorentz beschrijft. De vriendschap tussen Asa en Iris is bijzonder gevoelig in woorden gevat en het vleugje mysterie, over wat er met haar vader en moeder is gebeurd, blijft tot ver in het verhaal als een deken over het geheel hangen.

Kortom, deze nieuwkomer hanteert een fraaie, beeldende schrijfstijl en de karakteriseringen en gedachten van -met name- Asa zijn zeer treffend beschreven.

Over de auteur

R.S. Lorentz (1980) groeide op in de Veluwe. Na zijn studie Taal en Cultuur stortte hij zich op het schrijven. Zijn veelal magisch realistische verhalen zijn onder diverse pseudoniemen gepubliceerd. ‘Fataal verleden’ is de debuutroman van deze auteur.

Uitvoering

Uitgeverij: Ellessy

ISBN: 9789464498011 / 9789464498028

Paperback, 222 pagina’s

Over Hanneke van de Water

Hanneke van de Water (1960), eigenaar van To-taal Communicatie, literair agent, boekmarketeer, uitgever en recensent. http://to-taalcommunicatie.nl/


Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.