De Engel van Detroit: een uniek en uiterst knap weergegeven verhaal


Het boek

Na een in meerdere opzichten catastrofaal televisieoptreden wordt welzijnswerker Leo Kolberg ontslagen. Hij ontvlucht Nederland komt terecht in het apocalyptische Detroit, waar hij in de anonimiteit zijn leven en daden wil overdenken. Na een gewelddadig incident bij een 24/7 lunchroom raakt het leven van Leo echter in een stroomversnelling en niet in de gewenste richting. Hij moet zijn anonimiteit prijsgeven, met alle consequenties van dien.

De Engel van Detroit is een roman over verlies en veerkracht, over de onwaarschijnlijke ego`s in televisieland en de genadeloze ondergang van de miljoenenstad die de wereld niet alleen de auto maar ook zo veel troostrijke muziek heeft gegeven.

Visie van de recensent

Een van de leuke kanten van het recenseren is dat je soms in aanraking komt met een boek dat je wellicht in eerste instantie niet zou kiezen. ‘De Engel van Detroit’ is zo’n boek en ik ben blij dat het op deze manier op mijn pad is gekomen.

“Het is wandelen over verschroeide aarde zonder te weten waar ik naartoe ga, waar ik heen zou moeten.”

‘De Engel van Detroit’ is een uniek en redelijk bizar verhaal en puur op basis van de visuele aspecten van het boek zou ik het niet gekozen hebben, maar ….. wat een enorm boeiend verhaal en wat een prachtige, indringende maar toch toegankelijke schrijfstijl hanteert Ap van der Meulen! Een waar cadeautje.

“De golvende sneeuwdeken, met soms de contouren van een liggende vrouw, rekt zich onbekommerd uit over de buurt, gehinderd door niemand.”

Van der Meulen vertelt over de worsteling die hoofdpersoon Leo met zijn verleden voert. Het verhaal speelt zich af in Detroit; het door de crisis geteisterde en daarom zo troosteloze Detroit. Leo tracht daar in de anonimiteit te blijven. Door als redder in de nood op te treden tijdens een gewelddadige gebeurtenis mislukt dat echter faliekant. In plaats van een leven in de schaduw, wordt hij ‘De Engel van Detroit’.

Dit boek kent vele aspecten. Enerzijds verhaalt het over de meedogenloosheid van de televisiewereld, anderzijds over verlies. Het vertelt echter ook over de een man die worstelt met zichzelf, zijn verleden en zijn heden; zijn echtscheiding, de relatie met zijn kinderen en zijn eigen karakter.

“Mijn huwelijk met Maria is na de dood van Lena gestrand. Zij wilde er de hele dag over praten, zij wilde huilen, zichzelf open krabben, zij wilde onredelijkheid. Ik verstomde, kon er niet over praten, wilde er niet over praten.”

De auteur ziet kans om vooral hoofdpersoon Leo uiterst knap te karakteriseren. Als lezer heb je het gevoel Leo werkelijk te kennen. Je voelt zijn strijd en zijn emoties. Heel realistisch, heel knap.

Laat je niet weerhouden door een eerste indruk, lees dit boek; echt!

Over de auteur

Ap van der Meulen is journalist en programmamaker bij tv. Hij begon zijn loopbaan bij de Haagsche Courant en werkte onder meer bij Endemol, bnn, at5 en de kro-ncrv. In 1995 verscheen zijn debuutroman De Erfenis.

Uitvoering

Uitgever: Uitgeverij Aspekt B.V.

Paperback, 224 pagina’s

ISBN10  9461538952

ISBN13  9789461538956

 


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.