Eiland villa’s


‘Eiland villa’s’ gaat over Maud. Maud is een energieke vrouw die veel ballen tegelijkertijd tracht hoog te houden. Ze is docente Aardrijkskunde op een middelbare school, ze is getrouwd met Marco en samen hebben zij drie kinderen: dochter Roos en twee zonen, Luc en Stijn. Marco is gezagvoerder bij KLM, dus ook financieel heeft het gezin geen klagen.

Dan krijgt Maud een stevige burn-out; te lang teveel ballen in de lucht proberen te houden, eist zijn tol. Marco, de kinderen en Mauds’ vriendin Carla doen er alles aan om Maud door deze moeilijke periode heen te loodsen.

“Toch doet het strand me goed. Rond deze tijd van het jaar is het doordeweeks rustig, dat scheelt heel veel in mijn paniekaanvallen, die ik krijg wanneer er teveel mensen om me heen zijn. Na een klein half uurtje lopen en steunend op Marco’s arm is het genoeg en wil ik liever weer naar huis.”

Wanneer Marco en de kinderen als verrassing een vakantie op Terschelling organiseren, draait dit uit op de aanschaf van een huisje op het fraaie Waddeneiland. Het huis is prachtig en Maud weet zich er aardig te herpakken. Haar enige vrees is dat zij er Hein, haar oude liefde, tegenkomt en die vrees wordt bewaarheid. Hein heeft zijn gevangenisstraf voor het smokkelen van cocaïne uitgezeten en probeert low profile zijn leven weer op te pakken. Ook hij zit er niet op te wachten mensen tegen te komen die hem herkennen. Hij zet Maud onder druk en bezweert haar, haar mond te houden over de gebeurtenissen van weleer. Toch volgt er een nieuwe confrontatie.

“Hij houdt mijn arm stevig vast. Zijn gezicht vlak voor het mijne. Jij houdt je bek. Je kunt niks bewijzen. Die kids nemen pilletjes alsof het Smarties zijn. Moeten jullie ze maar beter opvoeden. Jij kunt mij helemaal niks maken.”

Met haar eerdere romans heeft De Jong reeds bewezen talent te hebben. Haar grootste kracht is haar verhalend vermogen en het gedoseerd presenteren van haar personages. Zo staat niet alleen Maud centraal, maar ook Hein doet zijn zegje in apart voor hem ingerichte hoofdstukken. Die tweedeling veroorzaakt een goed en compleet beeld van de vroegere en huidige gebeurtenissen. Het feit dat De Jong heeft gekozen voor dit wisselende perspectief, waarbij beide personages hun verhaal doen in de eerste persoon, brengt hen heel dicht bij de lezer.

Mijn enige punt van ‘kritiek’ zou het feit zijn dat Maud –in mijn beleving- iets te plotseling herstelt van haar burn-out. Zó kan ze nog geen half uurtje lopen en zó richt ze een heel vakantiehuis in. Wanneer dat iets geleidelijker was gegaan, was het geloofwaardiger geweest.

De Jong weet overigens creatief te spelen met de dialogen en ziet kans heel passend om te gaan met het personage dat zij aan het woord laat. Ze schakelt moeiteloos over van ‘ABN’ naar plat Rotterdams wanneer de Terschellingse buren van Maud en haar gezin aan het woord zijn.

De spanningsboog kent gedurende het verhaal zo nu en dan een voorzichtige opleving. Pas aan het einde heb je het gevoel meer een thriller dan een roman in handen te hebben. Knap gedaan.

Over de auteur

Wiep-Fenna de Jong (1956) woont in Friesland, ze is getrouwd met Erwin en samen hebben zij drie kinderen. In 2011 verscheen haar eerste roman, ‘Het Nonnetje, een verborgen liefde’. Dit debuut werd goed ontvangen. In 2014 verscheen ‘Misstappen’. Daarnaast publiceerde De Jong columns in Rinsma Magazine, Vakblad Kleur&Stijl en was zij modeblogger voor de website van weekblad Libelle.

Uitvoering

Uitgeverij Elikser

ISBN: 9789463653466

Paperback, 265 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/


Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.