Doorprutsen met bokkenpruik 1


In 2021 debuteerde Jeroen Rook met de enthousiast ontvangen roman ‘Babba’. Het schrijven van dit eerste boek luidde een periode in waarbij schrijven een noodzaak werd in het leven van deze auteur. Wellicht heeft Rook dat gevoel van noodzaak wel een beetje meegegeven aan het hoofdpersonage in zijn tweede boek; ‘Doorprutsen met bokkenpruik’. Ook Nathan Poâtski voelt die noodzaak. Weliswaar niet voor schrijven, want de 53-jarige Nathan maakt beeldjes van klei. Hij voelt zich geenszins gekend in zijn grootste passie en daarmee zijn missie in het leven. Daar komt bij dat hij in zijn jeugd door beide ouders permanent vergeleken is met zijn opa Samuel Poâtski, die als verzetsstrijder omkwam in het kamp van ‘Bergen-Belsen’, waarbij Nathan altijd het idee heeft gehad dat hij, gezien de heldenstatus van zijn opa Samuel, nooit iets kon voorstellen in de wereld. Bovendien is hij in zijn jeugd veel gepest en heeft zelfs zijn grote liefde Ilona hem verlaten.

Rook beschrijft op fraaie wijze de worsteling van gevoelens van wraak, vermengd met schuldgevoel, van zijn hoofdpersonage, maar weet het zwartgallige van deze worsteling plezierig af te wisselen met tragikomische humor en verluchtende beschrijvingen.

“Wederom viel er een lange stilte over het smalle steegje. Ze werd meegenomen met een zuchtje wind in de richting van de duiven die rechts op een muurtje zaten. Drie duiven op een rij, op de met klimop bedekte muur, waarvan de stenen al lang niet meer zo recht stonden. Ertussen was cement gebarsten, liepen mieren uit een klein gaatje en zoemde er af en toe een veel te vadsige bij voorbij.”

Als tweede generatie oorlogsslachtoffer gaat Nathan op 4 mei 2022 op weg naar de Willemsbrug met het voornemen zijn leven te beeindigen en vrij te zijn.  Tijdens zijn reis dringt de vraag aan hem op of zijn levensverhaal wel volledig is afgesloten. Is zijn leven wel volleefd? Het antwoord op de vraag lees je in ‘Doorprutsen met bokkenpruik’.

Met deze nieuwe roman levert Rook een mooie roman met diepgang en verluchtende humor op. Zijn schrijfstijl, die in ‘Babba’ al van talent blijk gaf, heeft zelfs nog terrein gewonnen. Vooral de talrijke gevoelens en emoties van het hoofdpersonages zijn er goed in woorden gevat.

‘Doorprutsen met bokkenpruik’ is geen lijvig boek, maar ook in deze beperkte ruimte weet Rook zijn verhaal af te maken. Meer woorden hadden genomen, maar hebben het boek feitelijk niet nodig.

De auteur

Jeroen Rook is van oorsprong cameraman bij de televisie, maar sinds enkele jaren beseft Rook dat hij de tornado van de hang naar de immer schreeuwende behoefte aan schrijven nooit meer zal kunnen ontlopen. Zijn motto luidt: “Schrijven is een kwelling, niet schrijven een hel!”

Eerder verscheen van de hand van deze auteur ‘Babba’ (2021).

Uitvoering

Futuro Uitgevers

ISBN: 9789492939975 , 9789492939999

Paperback, 160 pagina’s

Over Hanneke van de Water

Hanneke van de Water (1960), eigenaar van To-taal Communicatie, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://to-taalcommunicatie.nl/


Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Doorprutsen met bokkenpruik