Diversiteit is een geliefd onderwerp voor talloze commissies en werkgroepen. Daarmee wordt dit onderwerp echter volkomen geïsoleerd van de praktijksituatie. De praktijk toont aan dat het in de managementlagen niet best gesteld is met de diversiteit. Niet iedereen krijgt dezelfde kansen, hetgeen te wijten valt aan onbewuste mechanismes.
“In het verkeer tussen verschillende volkeren en stammen zien we vaak botsingen ontstaan tussen normen en waarden. Dat zijn de momenten waarop we elkaar gaan uitmaken voor –ik citeer- ‘kruisvaarders’, ‘kaaskoppen’, ‘roetmoppen’, ‘geitenneukers’ of ‘rooie rakkers’. Niets is gemakkelijker dan een ander met normen die niet stroken met die van jou belachelijk te maken.”
Auteur Bert Overbeek is van mening dat bij dit onderwerp de focus veel te weinig ligt op de kansen die het organisaties biedt. Van Overbeek durft zelfs te stellen dat we met elkaar een samenleving creëren waarin we tegenover elkaar staan in plaats van naast elkaar.
Om zijn stellingen met betrekking tot dit uiterst actuele onderwerp te illustreren citeert Overbeek regelmatig uit eerdere werken. Zo komen er citaten voorbij uit ‘Het Flitsbrein’ en ‘Mannen en/of vrouwen’. Daarnaast lardeert de auteur ‘Diversiteit’ met tal van praktijkvoorbeelden.
“In de trein, lang geleden, had je in Nederland een restauratie waar koffie en broodjes werden verkocht. Er zat daar eens een Antilliaanse man met een hond. Een hond mocht niet in de restauratie en de man werd verzocht om de restauratie te verlaten. Hij werd boos en riep toen hij de coupe verliet, dat hij nooit was verwijderd als hij een blanke was geweest. Hij had het gevoel dat hij gediscrimineerd werd.”
‘Diversiteit’ is een transparant en helder boek dat menig organisatie kan helpen beter te functioneren. Een eerste aanzet hiertoe is volgens Overbeek het hebben van goede leiders. Leiders met inzicht in hoe mensen in elkaar zitten en snappen dat ze niet allemaal gelijk zijn, maar … divers. Leiders die weten dat deze mensen dús ook niet allemaal dezelfde benadering behoeven. ‘Diversiteit’ biedt inzicht in de interactie tussen Nederlanders zonder migratieachtergrond en Nederlands mét een migratieachtergrond.
“Mensen beseffen sowieso te vaak niet dat hun perceptie bepaald is door de cultuur waar ze uitkomen. Zelfs hun eigen waarheid als een perceptie zien, lukt niet. Alleen inzicht in kenmerken van je cultuur en van de cultuur waar je een mening over hebt, helpt je om verder te komen.”
De schrijfstijl van Overbeek is aansprekend en enthousiasmerend en hij presenteert zijn inzichten snel en afwisselend zodat het boek blijft boeien en nergens verzandt in saaie theorie!
Over de auteur
Bert Overbeek is een zeer ervaren trainer/coach, veranderaar en specialist in samenwerking en teamontwikkeling. Een goed resultaat in een gezonde werksfeer staat bij hem centraal. Hij achterhaalt, door snel en open te communiceren, snel wat verbeterd kan worden en daarna buigt Bert eventuele blokkades samen met een team om. Bert schreef al meerdere boeken, waaronder het boek ‘Het Flitsbrein’ in 2015 (over beslissen met intuïtie en brein) en ‘Mannen en/of Vrouwen’ in 2016 (over diversiteit op de werkvloer).
Uitvoering
Futuro Uitgevers
EAN 9789492221667
Paperback, 153 pagina’s
Over Hanneke Tinor-Centi
Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.