Dieren kunnen de pest krijgen, en dan? 1


In haar boek, Dieren kunnen de pest krijgen, en dan?, toont Esther Ouwehand aan dat wij met elkaar voor een kantelmoment staan.

Al veertien jaar waarschuwt Ouwehand voor de risico’s van de wijze waarop wij met dieren, de natuur en het klimaat omgaan. Zij was bovendien de eerste persoon in de Tweede Kamer die het woord zoönosen in de mond nam.

‘Niets is sterker dan een idee waar de tijd rijp voor is’, luidt het citaat van Victor Hugo dat Ouwehand als motto meegeeft in haar boek Dieren kunnen de pest krijgen, en dan? Onomstotelijk stelt zij in haar boek vast dat we covid-19 aan onszelf te wijten hebben. De Q-koorts, die begon in de melkgeitenhouderij, was kennelijk nog niet voldoende om ons te doen beseffen waar we mee bezig zijn. Corona is echter opnieuw een ziekte die is ontstaan door de ongezonde wijze waarop de mens zich tot de dieren verhoudt. Door het feit dat wij een verwoestende economische groei nastreven, brengen we het evenwicht in disbalans.

Reeds in 2007, toen nog geen enkele minister ooit van ‘zoönosen’ had gehoord, agendeerde Esther Ouwehand deze bedreiging voor de volksgezondheid al. In de hang naar economische groei en het grote geld, wilde niemand luisteren. Is de tijd nu wel rijp? Het is zó te hopen dat Ouwehand, ook met dit boek, nog meer ogen weet te openen. De ogen te openen voor het feit dat de mens zelf het meest dodelijkste virus is en dat het tijd is het tij te keren en -onder meer- in te grijpen in de intensieve veehouderij. Ouwehand staaft de uitlatingen in haar boek met wetenschappelijk onderzoek en krantenartikelen.

“We leven onmiskenbaar in tijden van verandering. In een essay dat hij vlak voor de coronacrisis schreef, zei historicus Philip Blom daarover: Voor een historicus is dit een zeer boeiende tijd om in te leven. We zien een breuk in een tijdvak. We leven in een kanteltijd. Het kan de ene of de andere kant op vallen. We zitten vast in een economisch mode dat niet veel langer goed kan gaan. Óf het eindigt in een catastrofe met nieuwe pandemieën, oorlogen, geen toegang tot hulpbronnen en noem maar op, óf we gaan een andere kant op. Maar kantelen doet het. Dat staat vast.”

Inmiddels is 75% van de infectieziekten die de mens bedreigen afkomstig uit het dierenrijk. Door menselijk ingrijpen in natuurgebieden, wereldwijde handel in dieren en uiteraard de intensieve veehouderij. Voor wat betreft dat laatste neemt ons land al vele jaren een koppositie in. In ons kleine land houden wij maar liefst 640 miljoen dieren die, na een kort en miserabel leven, worden gedood en daarmee creëren wij een ware kweekvijver voor zoönosen.

Schudt covid-19 ons dan eindelijk wakker? Zijn wij eindelijk bereid om ons te bezinnen op onze omgang met dieren, natuur en het klimaat? In haar boek zet Ouwehand de grondoorzaken van de huidige pandemie op een rij én laat zien hoe we nieuwe pandemische dreigingen kunnen voorkomen. Oplossingen die niet eens moeilijk zijn, maar die wél politieke moed vergen.

Als je ook maar enigszins open staat voor de oplossingen die voorhanden zijn of je bent bereid de ogen te openen, lees dan vooral Dieren kunnen de pest krijgen, en dan? Niet alleen biedt het ons een uitweg uit de huidige crisis, het staat ook nog eens boordevol nuttige informatie. Chapeau tenslotte voor het feit dat Ouwehand er ook nog eens een uiterst vlot lezend boek van heeft gemaakt. Het is zeker geen ‘vinger omhoog’, belerend relaas, maar zal (hopelijk) heel veel mensen over de streep trekken!

Over de auteur

Esther Ouwehand (Katwijk, 1976) is een van de meest ervaren leden van het Nederlands parlement. Ze is fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, met vertegenwoordigers in de Tweede Kamer, de Eerste Kamer, het Europees Parlement, Provinciale Staten, waterschappen en gemeenteraden. De partij heeft zusterpartijen in twintig landen die zijn gevormd naar Nederlands voorbeeld.

Uitvoering

Uitgever M.L. Thieme Uitgeverij

Paperback, 136 pagina’s

ISBN: 9789090342610

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “Dieren kunnen de pest krijgen, en dan?