Gisteravond stond Ahmed Aboutaleb centraal in het televisieprogramma Zomergasten en ik heb ervan genoten! Inspirerend, bevlogen, belezen en enthousiast zijn de eerste kreten die bij mij opkomen.
Manahil Fathi
Wie het programma van Wilfried de Jong kent, weet dat de ‘zomergast’ van de avond een aantal fragmenten mag ‘meenemen’. Het meest indrukwekkende fragment van deze avond was voor mij dat van Manahil Fathi, een dichteres (en medisch onderzoeker) uit Noord-Soedan. Het fragment betreft haar voordracht van een zelf geschreven gedicht in het Arabische televisieprogramma ‘Prince of Poets’. De suggestie van Wilfried de Jong dat het een politiek gedicht is, wordt door Aboutaleb tegengesproken: “Een pleidooi voor emancipatie, vechten voor eigen waardigheid, is niet altijd politiek.”
Volgens Aboutaleb zal de ‘zachte kracht van ontwikkelde vrouwen’ uiteindelijk overwinnen. “Ontwikkelde vrouwen en mensen die elders aan de vrijheid geroken hebben, zullen uiteindelijk voor verandering, voor verlichting, voor democratie zorgen. Mijn gevoel zegt: als er veranderingen geïnitieerd worden, dan door vrouwen.”
Op de vraag waarom hij zich verwant voelt met (islamitische) dichters, antwoordt Aboutaleb (zelf overigens geen onverdienstelijk dichter): “Vanwege de drang om te zeggen wat je wil zeggen. In de islamitische wereld zijn er nog steeds plekken waar mensen geen literaire vrijheid hebben of waar mensen niet mogen zeggen wat ze willen zeggen.”
De oplossing voor Israël versus Palestina
Op de vraag van De Jong of Aboutaleb een oplossing in gedachten heeft voor dit conflict, antwoordt Aboutaleb: “Ze moeten elkaars bestaan gaan accepteren. Daar is goed leiderschap voor nodig en dat is nu niet aanwezig, niet aan de Israëlische kant en niet aan de Palestijnse kant.”
Volgens Aboutaleb kan het volk dit niet oplossen: “ Je kan niet een raampje open doen en aan de mensen vragen: hoe wil je het hebben? en het dan zo doen. Zo werkt het niet. Je hebt iemand nodig die voorloopt op de samenleving.”
Aboutaleb premier
Interessant is Aboutaleb’s visie over de rol van steden in de samenleving, in vergelijking met de overheid. “De stad wordt belangrijker dan de staat”, zegt hij. Wat tevens impliceert dat gemeentebesturen belangrijker worden dan de rijksoverheid.
In dat licht benoemt De Jong dat Aboutaleb de laatste tijd wordt genoemd als potentiële kandidaat voor het premierschap. Wanneer hij Aboutaleb hiernaar vraagt antwoordt deze: “Het leven laat zich niet plannen”. Vooralsnog ben ik herkozen als burgemeester van Rotterdam en dat zal ik dus de komende jaren zijn”.
Persoonlijk zou ik het van harte toejuichen wanneer Aboutaleb ooit zal worden benoemd als premier. Zijn partij zou ik vanuit de grond van mijn hart willen adviseren deze man lijsttrekker te maken. Het zal hen redden van de ondergang…