De zachte kracht van ontwikkelde vrouwen


Gisteravond stond Ahmed Aboutaleb centraal in het televisieprogramma Zomergasten en ik heb ervan genoten! Inspirerend, bevlogen, belezen en enthousiast zijn de eerste kreten die bij mij opkomen.

Manahil Fathi

Wie het programma van Wilfried de Jong kent, weet dat de ‘zomergast’ van de avond een aantal fragmenten mag ‘meenemen’. Het meest indrukwekkende  fragment van deze avond was voor mij dat van Manahil Fathi, een dichteres (en medisch onderzoeker) uit Noord-Soedan. Het fragment betreft haar voordracht van een zelf geschreven gedicht in het Arabische televisieprogramma ‘Prince of Poets’. De suggestie van Wilfried de Jong dat het een politiek gedicht is, wordt door Aboutaleb tegengesproken: “Een pleidooi voor emancipatie, vechten voor eigen waardigheid, is niet altijd politiek.”

Volgens Aboutaleb zal de ‘zachte kracht van ontwikkelde vrouwen’ uiteindelijk overwinnen. “Ontwikkelde vrouwen en mensen die elders aan de vrijheid geroken hebben, zullen uiteindelijk voor verandering, voor verlichting, voor democratie zorgen. Mijn gevoel zegt: als er veranderingen geïnitieerd worden, dan door vrouwen.”

Op de vraag waarom hij zich verwant voelt met (islamitische) dichters, antwoordt Aboutaleb (zelf overigens geen onverdienstelijk dichter): “Vanwege de drang om te zeggen wat je wil zeggen. In de islamitische wereld zijn er nog steeds plekken waar mensen geen literaire vrijheid hebben of waar mensen niet mogen zeggen wat ze willen zeggen.”

De oplossing voor Israël versus Palestina

Op de vraag van De Jong of Aboutaleb een oplossing in gedachten heeft voor dit conflict, antwoordt Aboutaleb: “Ze moeten elkaars bestaan gaan accepteren. Daar is goed leiderschap voor nodig en dat is nu niet aanwezig, niet aan de Israëlische kant en niet aan de Palestijnse kant.”

Volgens Aboutaleb kan het volk dit niet oplossen: “ Je kan niet een raampje open doen en aan de mensen vragen: hoe wil je het hebben? en het dan zo doen. Zo werkt het niet. Je hebt iemand nodig die voorloopt op de samenleving.”

Aboutaleb premier

Interessant is Aboutaleb’s visie over de rol van steden in de samenleving, in vergelijking met de overheid. “De stad wordt belangrijker dan de staat”, zegt hij. Wat tevens impliceert dat gemeentebesturen belangrijker worden dan de rijksoverheid.

In dat licht benoemt De Jong dat Aboutaleb de laatste tijd wordt genoemd als potentiële kandidaat voor het premierschap. Wanneer hij Aboutaleb hiernaar vraagt antwoordt deze: “Het leven laat zich niet plannen”. Vooralsnog ben ik herkozen als burgemeester van Rotterdam en dat zal ik dus de komende jaren zijn”.

Persoonlijk zou ik het van harte toejuichen wanneer Aboutaleb ooit zal worden benoemd als premier. Zijn partij zou ik vanuit de grond van mijn hart willen adviseren deze man lijsttrekker te maken. Het zal hen redden van de ondergang…


Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.