De twaalfde Saturnusmaan 1


Dalmar en Maud zijn de hoofdpersonages in De twaalfde Saturnusmaan. Zij wonen samen in Lunapoort, maar voelen zich als vreemden in een wereld waarvan ze de regels vaak niet kunnen doorgronden. Ze zijn anders en lopen daardoor steeds weer tegen weerstanden op.

Wanneer er twee aliëns landen op de twaalfde Saturnusmaan, kiezen ze Dalmar en Maud uit als studieobjecten. Hun studie is erop gericht te ontdekken of de mensheid zich, in hun ogen, al voldoende heeft ontwikkeld. De uitkomsten van het onderzoek moet de vraag, of de aarde zich aan kan sluiten bij de spiraal van de Galaxis, waar zij onderdeel van uitmaken, beantwoorden.

“Er trekt een onbehaaglijk gevoel door haar buik. Ze loopt snel door naar haar huis. Een drone volgt haar op de voet en blijft boven de voortuin hangen. Als Dalmar de hal in stapt, stort Maud zich in haar armen.”

Maud en Dalmar hebben het gevoel dat er tijdens hun slaap iets opmerkelijks met hen gebeurt. Ze raken vermoeid en het lijkt of de tijd niet meer synchroon loopt. Bovendien komen ze op hun werk voor vreemde verrassingen te staan. Als ze zichzelf tegenkomen in de supermarkt, besluiten ze om wakker te blijven. Maar dan ontdekken ze dat ze worden meegenomen naar Saturnus…

De astrologische Saturnus ontneemt hen een vrije keuze en het lijkt erop dat de maan de twee te gevoelig maakt om zich op aarde te handhaven. Maud en Dalmar zien zich genoodzaakt een manier te vinden om het heft weer in eigen hand te nemen.

“Dalmar genoot van de rust. Ze reed met hun auto over landelijke wegen met weinig verkeer. De zon stond hoog aan de hemel. Die was op een paar witte wolkjes na strak blauw. Naast de weg overheerste akkers vol met bloeiend koolzaad.”

De twaalfde Saturnusmaan heeft een hoog autobiografische gehalte. Althans, in grote lijnen, zijn er veel overeenkomsten met het leven van de auteur, hetgeen zij op knappe wijze heeft ‘vertaald’ naar het verhaal van de eigenzinnige Maud en Dalmar.

Lime heeft inmiddels al diverse boeken op haar naam staan en persoonlijk ben ik van mening dat De twaalfde Saturnusmaan, de beste is. De schrijfstijl van Lime is nog altijd van een prettige eenvoudigheid en daardoor uiterst toegankelijk, maar qua constructie en de karakterisering van de personages, steekt dit boek van Lime haar andere titels naar de kroon, hetgeen overigens niets ten nadele zegt over de eerdere werken van deze auteur(s).

Over de auteur

Johanna Lime is het pseudoniem voor Marjo Heijkoop. Voorheen schreef zij samen met  Dinie Boudestein, maar na het overlijden van Boudestein, heeft Heijkoop het werk van Johanna Lime alleen voortgezet. In 2015 kwam het  debuut Schimmenschuw uit bij uitgeverij Zilverbron. Hierna volgde trilogie De vergeten vloek en de volgende trilogie staat in de planning.

Uitvoering

Uitgeverij aquaZZ

ISBN: 9789493023468

Paperback, 256pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Een gedachte over “De twaalfde Saturnusmaan