In 1957 gaat Aaltje, een weinig aantrekkelijke, manke boerendochter, een gearrangeerd huwelijk aan met boer Jacobus. Ondanks het liefdeloze huwelijk schenkt ze hem twee zonen. Een tweeling, Bart en Joris. Het verhaal volgt het boerengezin Cornelissen door de jaren heen en laat zien dat beide jongens de nodige trauma’s overhouden aan hun opvoeding waar vader met harde hand (en riem) regeert en moeder slechts zwijgend gadeslaat. Zowel Bart als Joris ontwikkelt een drankprobleem. Bart is echter net iets stabieler dan zijn broer en gaat op zichzelf wonen. Bart blijft echter naar zijn broer omkijken en zoekt hem dagelijks op. Bart probeert, ondanks zijn drankprobleem, iets van zijn leven te maken en krijgt zelfs een relatie met Olivia. Joris verliest zichzelf echter steeds verder in de drank en eenzaamheid.
“Joris lijkt zich ondertussen niet bewogen te hebben. Druppels parelen op diens voorhoofd. Het luide snurken gaat gepaard met het meetrillen van Joris’ bovenlip. Bart laat zijn blik over het vadsige lichaam van zijn broer glijden. Walging. Minachting. Andere woorden kan hij niet vinden voor wat hij ziet. Een golf van verdriet overspoelt hem. Zijn maatje in alles is een brok ellende geworden.”
De stier is een haast wat nostalgisch aandoende streekroman waarin Gesthuizen echter thema’s behandelt die nog altijd actueel zijn. De auteur laat de leden van het gezin Cornelissen en haar andere personages zeer beeldend tot leven komen. Ondanks dat de thema’s in het verhaal (misbruik, alcolholisme, huiselijk geweld) nauwelijks vrolijk stemmen, is het toch geen zwartgallig geheel geworden.
Dat Gesthuizen een schrijftalent is, bewees zij reeds met haar vorige boek Halverwege het einde. In De stier hanteert zij dezelfde inlevende en plezierige schrijfstijl en haar dialogen zijn van hoog niveau, waarin zij knap ‘meegeschakeld’ met de tijd. Wat deze auteur echter nog het meest onderscheidt ten opzichte van veel van haar collega’s is haar enorme inlevingsvermogen. Wellicht –zeer wel mogelijk zelfs- is dit te danken aan haar vroegere professie (Gesthuizen is huisarts geweest). In dat ambt kwam zij met mensen van heel divers allooi en uit verschillende milieus in contact en hoorde zij ongetwijfeld allerlei verhalen, die zij thans als basis gebruikt voor haar boeken.
Kortom, De stier is een indrukwekkende roman die niet alleen het harde gezinsleven van weleer blootlegt, maar ook nog eens een boeiende spanningsboog en diverse verassende plotwendingen kent.
De auteur
Mascha Gesthuizen (1969) werkte tot 2014 als huisarts in de Achterhoek. Na 15 jaar zag zij zich genoodzaakt de deur van de praktijk definitief achter zich dicht te trekken. Sindsdien wijdt zij zich aan het schrijverschap. In 2018 verscheen van haar hand Halverwege het einde, een roman die is gebaseerd op ware gebeurtenissen. Gesthuizen is bezig met het schrijven van haar derde telg.
Uitvoering
Futuro Uitgevers
ISBN: 9789492939630
Paperback, 250 pagina’s
Over Hanneke Tinor-Centi
Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.