De steenkruier


Het hoofdpersonage in ‘De steenkruier’ is de middelbare Bernard Hendriks. Bernard haalde altijd voldoening uit zijn werk als restaurator van romantische schilderijen, maar langzaam maar zeker heeft dit zijn glans verloren.

Ook zijn huwelijk met Martha is niet meer wat het ooit was; zij gaat vreemd en het huwelijk heeft zijn glans verloren. Bernards hang naar gelukkig zijn doet hem besluiten zijn leven om te gooien en hij gaat op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zowel professioneel als op het gebied van de liefde. Professioneel gezien wordt hij bijgestaan door kunsthistorica Marilyn en op persoonlijk level doet hij nieuwe, ongekende erotische ervaringen op. Natuurlijk gaat dit alles niet geheel van een leien dakje, maar Bernard zet door, ongeacht de consequenties.

“Ik wil het met jou nu niet over soep hebben, lul. Ik wil het hebben over jouw gebrek aan ballen! Over je gebrek aan initiatief, de totale afwezigheid van wat voor creativiteit dan ook. Maak godverdomme eens een keer iets van je leven, of probéér het in elk geval! Doe iets!”

Met ‘De steenkruier’ levert Ellenbroek een veelbelovend debuut af. Deze nieuwe auteur hanteert een frisse, originele en toch gedetailleerde schrijfstijl waarmee hij het verhaal schetst van een man die wanhopig probeert nog iets van zijn leven te maken. Het verhaal is treffend, bezielend en zelfs –zo nu en dan- hilarische humoristisch. Ook de spanning wordt door Ellenbroek op geraffineerde wijze het verhaal in gebracht wanneer Bernard zich bezighoudt met een vals kunstwerk en verweeft hij diverse verrassende plotwendingen in het verhaal. De professionele achtergrond van de auteur komt boeiend tot uiting in de diverse kijkjes die hij de lezer biedt in de wereld van de kunst.

“Goed om te weten. Maar bedenk, zo’n verhaal van een onbekende restaurator, dat doet het goed in de krant. We hebben het er nog wel over. Dat geldt trouwens ook voor jou, Marilyn. Jouw emigratie, je Amerikaanse jaren bij MoMa, je terugkeer naar Nederland, dat is een mooi verhaal.”

De personages worden bovendien op fraaie, doch gefaseerde wijze, gekarakteriseerd en zijn bovendien bijzonder. Zo zijn daar, naast hoofdpersonage Bernard, ook zijn overspelige vrouw Martha, de erotische Patty en Bruno de beeldhouwer.

Kortom, ‘De steenkruier’ is een verrassend debuut van een auteur waar we ongetwijfeld meer van gaan horen.

De auteur

Frans Ellenbroek (1951) woont in Tilburg, was directeur bij Natuurmuseum Brabant en is atelierhouder. Ellenbroek legde zich tot voor kort toe op het non-fictie genre en poëzie. ‘De steenkruier’ is zijn romandebuut.

Uitvoering

Uitgeverij Godijn Publishing

ISBN: 9789493266261 , 9789493266407

Hardcover, 280 pagina’s

Over Hanneke van de Water

Hanneke van de Water (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/


Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.