De regen kwam van binnen


‘De regen kwam van binnen’ is het autobiografische verhaal van een jongen die opgroeide binnen de gemeenschap Jehova’s Getuigen, maar als (jong) volwassene stevige twijfels ontwikkelt.

Tijdens zijn kinderjaren en zijn jeugd, weet hij niet beter dan dat Jehovah zal ingrijpen en dat alleen zijn Getuigen zullen overleven. Hij leeft naar de restricties van zijn geloof en voldoet zo goed mogelijk aan de regels. Dat gaat lang goed … tot de twijfel toeslaat en hij uiteindelijk stopt met geloven.

“Doordat je vrijwel elke dag bezig bent met de religie, het bidden, het prediken, de vergaderingen en je zelfstudie, zit je uiteindelijk zo diep in die wereld dat je het normaal gaat vinden. Daarnaast wordt er een angstcultuur ontwikkeld. Alleen mensen die naar Jehovah luisteren zullen Armageddon, de dag des oordeels, overleven. Het bewijs dat God daartoe in staat is, wordt je met de paplepel ingegoten.”

Zijn jeugd én de emotionele worsteling die volgt op zijn twijfels en het afscheid van de gemeenschap, heeft Dennis Biesma op rakende en treffend eerlijke wijze gevat in ‘De regen kwam van binnen’. Zo leidt hij langdurig een dubbelleven omdat hij zal worden uitgesloten als hij zijn twijfels kenbaar maakt. Dat zou dan ook betekenen dat hij zijn familieleden en vrienden kwijt is. Uiteindelijk heeft hij twee mogelijkheden: voor altijd liegen of voor zichzelf kiezen. Durft hij op de resetknop te drukken en gaat hij terug naar fabrieksinstellingen? Dat betekent kiezen voor een wereld die hij nooit heeft leren kennen. Toch maakt hij uiteindelijk die keuze.

“De noodzaak om continu een dubbelspel te spelen, was verdwenen. Geen leugenachtig gezicht opzetten jegens de religie. Geen vergaderingen waar ik me dood zat te ergeren aan wat er vanaf het podium werd uitgebraakt. Ik hoefde de angst niet meer te voelen waarmee ik maandenlang had rondgelopen.”

Een moeilijk verhaal, een schokkend verhaal. ‘De regen kwam van binnen’ is derhalve een openbaring en een coming out, maar het is bovendien het rakende verhaal van een jongetje dat opgroeide in een omgeving met tal van ‘verboden’ en ‘geboden’, geen vriendjes van buiten de religie mocht hebben en op school werd gepest omdat hij met zijn vader langs de deuren ging om de waarheid te verkondigen en zijn verjaardag niet mocht vieren. Dat jongetje groeide op tot de evenwichtige én gelukkige man die hij vandaag de dag is en dat heeft hij zelf bereikt…

Je kan niet anders dan enorm veel respect hebben voor de auteur van dit boek, Dennis Biesma, die ‘tegen de stroom in’ zijn verhaal -de waarheid- naar buiten brengt.

Uitvoering

Palm Uitgevers

ISBN: 9789083263700 , 9789083263717

Paperback, 320 pagina’s

Over Hanneke van de Water

Hanneke van de Water (1960), eigenaar van To-taal Communicatie, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://to-taalcommunicatie.nl/


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.