De Plaaggeesten 2


De De Plaaggeesten van auteur Liesbeth de Jong verhaalt over een langlopende burenruzie met een hilarische afloop. Tegenover elkaar staan de snobistische groothandelaar in feestartikelen, Bill Braspenning en bonboninpakker Arie van Putten die met geld uit de loterij een villa tegenover Braspenning koopt. Braspenning verfoeit de slonzige Van Putten en meent dat hij het niveau van de buurt naar beneden haalt.

Van Putten ontdekt al snel dat Braspenning helemaal niet zo beschaafd is als hij zich voordoet, maar zich heeft voorzien van slechts een dun laagje beschaving. Van Putten is jaloers op Braspenning en treitert hem tot op het bot, omdat hij het niet kan uitstaan dat Braspenning in een gespreid bedje is terechtgekomen. De ruzie escaleert en de heren doen er alles aan om de ander het leven zuur te maken, hetgeen hilarische taferelen oplevert. Verontruste buurtbewoners zorgen ervoor dat de kemphanen een eigen reallifesoap krijgen, in de hoop dat zij uit schaamte voor wat ze op tv te zien krijgen, uit de buurt vertrekken.

“Voor jou heb ik een voortreffelijk wijntje, buurman, ik heb de fles al ontkurkt.’ Hij toverde een van de flessen met een puntgaaf, duur etiket tevoorschijn, die hij ooit ergens bij een glasbak had gevonden en thuis goed had schoongeboend. Hij had er voor vanavond witte wijn uit een kartonnen pak van drie euro vijfennegentig in gegoten en die hield hij Braspenning zwierig voor.”

Met De Plaaggeesten levert De Jong een heerlijk humoristisch en onderhoudend boek af dat zich onderscheidt van vrijwel alles wat er momenteel op de boekenmarkt verschijnt. De Jong hanteert een fijne, vlotte schrijfstijl die het verhaal dat zij te vertellen heeft, uitstekend uit de verf doet komen. Daarbij weet ze haar personages zó beeldend te karakteriseren dat je Braspenning, Van Putten en alle anderen haast voor je ziet en met elkaar hoort bekvechten. De humor waarmee de auteur dit alles presenteert is fijnzinnig, soms zelfs wat cynisch en dat zal ongetwijfeld een groot lezerspubliek weten te bekoren.

“Braspenning schommelde met zijn sigaar tussen zijn tanden geklemd naar het vat buskruit. Er zat geen deksel op, hij greep de rand met beide handen vast. Het buskruit had een magische aantrekkingskracht op hem. Hij stak zijn hoofd in het vat om het kruit van dichtbij te kunnen bekijken.”

Overigens blijken Braspenning en Van Putten meer met elkaar te maken te hebben dan ze ooit konden vermoeden… , maar voor het ‘hoe dan?’, zal je toch echt het boek moeten lezen.

Thema’s in dit heerlijke, onderhoudende boek zijn snobisme, afgunst/jaloezie, pesten, leedvermaak, wraak en… een geheim.

Over de auteur

Liesbeth de Jong kreeg als kind de leeskunst snel onder de knie, en ontwikkelde al gauw een voorkeur voor humoristische boeken. Toen ze veertien was, won ze een door het weekblad Sjors uitgeschreven wedstrijd voor het ontwerpen van de hoes voor de lp met kinderliedjes van Thera Coppens: bah-boe-bè-tuut-piep. Dit leverde een radio-interview en publicaties in diverse tijdschriften op. De Jong werkte acht jaar in het basisonderwijs. Daarna gaf ze workshops karakterpoppen boetseren. In 1984 schreef ze een artikel voor het Suske en Wiske-vakantieboek. Negen jaar later verscheen een boek van haar hand over het maken van porseleinen kinderportretpoppen bij een grote Duitse uitgever: Augustus Verlag. Bijzondere gebeurtenissen en ontmoetingen speelden een belangrijke rol in haar leven. De Jong correspondeerde langdurig met Marten Toonder, en Frans Piët – bekend van Sjors en Sjimmie – was huisvriend van De Jong en haar man. In 2013 was zij een van de finalisten in het tv-programma De Allerslechtste Chauffeur van Nederland. Het tv-programma DWDD nam in datzelfde jaar haar ‘zelfvertrouwen achter het stuur’ flink op de korrel. De Jong hoopt dat ze als auteur meer succes boekt dan als chauffeur.

Uitvoering

Uitgever Gopher

ISBN:  9789493172814

Paperback, 232 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

2 gedachten over “De Plaaggeesten