De parel van de pastoriekeuken


Centraal in deze fraaie roman staat de oude, wijze pastor Clemens. Eigenlijk mag hij allang met pensioen, maar tot opluchting van zijn parochianen dénkt hij niet aan stoppen. De keuken van de pastorie is het kloppend hart van de parochie en daar zwaait Riek, het tweede hoofdpersonage in ‘De parel van de pastoriekeuken’, al decenialang de scepter, met haar zorgzaamheid, onovertroffen koffie, luisterend oor en haar befaamde kruidkoek. Riek, die beslist geen ‘mevrouw pastoor’ genoemd wil worden, maar dat natuurlijk wel een beetje is.

Alleen zij kent het geheim van ‘haar’ pastoor: een ingrijpende gebeurtenis die hem al die jaren is blijven kwellen. Het heeft hem gevormd tot de zeer menselijke herder die hij is. Maar zijn ruimhartigheid is het bisdom al langere tijd een doorn in het oog. Niet toevallig wordt de parochie opgezadeld met een uiterst behoudende kapelaan.

Pastor Clemens kan het niet over zijn hart verkrijgen om de mensen met wie hij al zo lang lief en leed deelt, hun vertrouwde kerk af te laten nemen. En dus gaat hij door. Ook als de conservatieve krachten grimmiger worden en hem confronteren met schaduwen uit zijn verleden. Hoe lang kan hij dat volhouden?

Een van de achterliggende gedachten achter deze roman is het feit dat een kerkgemeenschap voor een belangrijk deel drijft op haar stille krachten… de vrijwilligers. Sterker nog, dat kan nog veel breder worden gezien, want dat geldt natuurlijk niet alleen in een kerkgemeenschap, maar ook bijvoorbeeld in het verenigingsleven. Het belang van er zijn voor elkaar, een luisterend oor hebben, zonder oordeel.

Westerink hanteert een mooie, rijke stijl van schrijven en je verstaat de kunst haar lezers werkelijk mee te nemen tot aan de keukentafel van Riek. De wijze waarop de auteur haar personages weet te karakteriseren mag gerust uitmuntend worden genoemd.

Bijzonder detail in dit boek is ook wel dat pastor Clemens feitelijk is gevormd door vrouwen. Op enig moment tijdens zijn opleiding doorleeft pastor Clemens een crisis en in die periode heeft hij veel gesprekken met de zusters aldaar. Die gesprekken hebben hem voor een belangrijk deel gevormd in zijn denken en zijn doen en dat is dan ook weer direct het feit waarom hij zo geliefd is in de gemeenschap. Hij is op zijn beurt verknocht aan de mensen en ondanks het feit dat hij allang met pensioen had gemoeten, kan hij niet wegkomen. Zeker niet wanneer blijkt dat zijn beoogde opvolger heel anders tegen de gemeenschap, de mensen en de zaken des levens aankijkt als hij.

Daar is de nieuwe kapelaan overigens geen uitzondering in, want een groeiende conservatieve stroming en aanscherping van de regels is aan de orde van de dag. Een leegloop van de kerken is daar het gevolg van, in combinatie met de vele schandalen die de kerk hebben getroffen.

Achterin het boek staat overigens het recept afgedrukt van de vermaarde kruidkoek van Riek!

De auteur

Lyda Westerink is schrijver en journalist. Ze studeerde theologie en journalistiek en werkte jarenlang als schrijf- en communicatieadviseur in zowel profit als non-profit organisaties. Tegenwoordig geeft ze vanuit haar Sprookjescafé cursussen en workshops creatief schrijven. Nog altijd koestert ze de periode dat ze werkzaam was in het bisdom Utrecht, vooral vanwege de ontmoetingen met de vele, zeer toegewijde vrijwilligers.

Met haar roman ‘De parel van de pastoriekeuken’ wil ze bovenal een ode brengen aan al die stille krachten, de onvermoeibare ‘parels’ die zorgen voor warme, gastvrije plekken in een soms kille omgeving.

Uitvoering

Uitgeverij Elikser

ISBN:  9789463656139

Paperback, 200 pagina’s

Over Hanneke van de Water

Hanneke van de Water (1960), eigenaar van To-taal Communicatie, literair agent, boekmarketeer, uitgever en recensent. http://to-taalcommunicatie.nl/


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.