De ladder van Toontje


Je zou haast zeggen dat ze zingend door het leven gaat, want bij Elly Machtel, auteur van De ladder van Toontje draait heel veel om muziek en zang. Zo is Machtel zangdocent en de drijvende kracht achter Zingen in de Zon, een organisatie die zangvakanties organiseert.

Toen Machtel ervoer dat kinderen tegenwoordig nog altijd op dezelfde kurkdroge wijze met het notenschrift worden geconfronteerd, nestelde zich het idee voor De ladder van Toontje in haar brein. Het moest een verhaal worden om het leren van muzieknoten voor kinderen een stuk aantrekkelijker en leuker te maken. Nou, het mag gezegd, daar is Machtel met vlag en wimpel in geslaagd!

Het zal niet als verrassing komen dat de hoofdrol in dit boek is weggelegd voor Toontje, een jongetje dat op een dag besluit dat hij muzikant wil worden. Zijn moeder geeft hem een boekje om noten uit te lezen en Toontje komt tot de ontdekking dat je niet zomaar kunt besluiten om muzikant te worden, maar dat hij noten zal moeten leren lezen.

Als Toontje ’s avonds in bed ligt wenst hij dat hij in één dag het noten lezen onder de knie heeft. Voor hij weet wat er gebeurt, bevindt Toontje zich in Muziekland en treft daar Melody Notitia. Melody neemt hem mee en Toontje kan nauwelijks geloven wat hem allemaal overkomt. Hij ontmoet Cesar, Davy, Eva, Fay, Gijs, Ali, Bea, moeder Celia. Wie noten kan lezen begrijpt het al: de hele notenfamilie komt voorbij.

“Toontje klom meteen in het nog lege klimrek. Hé, dat is leuk! Als ik erin klim hoor ik allemaal mooie geluiden. Dat noemen we in Muziekland tonen, zei Melody. Haha, grappig, zei Toontje, want ik heet Toontje. Als ik naar boven klim, worden de tonen hoger. En klim ik naar beneden, dan worden de tonen lager!”

Terwijl het aantrekkelijke en avontuurlijke verhaal rondom Toontje zich voltrekt, krijgen de jonge lezers allerlei informatie mee over muziek, noten, toonladders en noem maar op. Wat Machtel uiterst knap heeft gedaan is al deze informatie zo verpakken dat de avonturen van Toontje de boven’toon’ blijven voeren. Maar er is meer. De interactie. Door het boek heen krijgen de jonge lezers diverse ‘opdrachten’. Alle noten passeren de revue en aan het einde van het boekje hebben de lezers ongemerkt noten leren lezen en … wedden dat ze het leuk vonden!

De Ladder van Toontje is een volstrekt uniek educatief sprookje voor kinderen van 5 t/m 9 jaar. Uiterst aantrekkelijk door de leuke verhalende verpakking en de prachtige illustraties van Nadia Engelhard. Aanrader!

Overigens heeft Toontje een eigen website met klankvoorbeelden, liedjes en een heuse Muzieklandquiz. Wat een feestje! Kijk maar eens op www.deladdervantoontje.nl

De auteur

Elly Machtel is de drijvende kracht achter Zingen in de Zon Zangreizen. Zij organiseert kleinschalige zangvakanties voor zowel beginners als gevorderden in zonnige bestemmingen als Spanje, Griekenland Turkije en Egypte. Daarnaast heeft zij met De ladder van Toontje een andere droom waargemaakt en mag zij zich inmiddels ook auteur noemen.

Uitvoering

Uitgeverij Boekenbent | Hardcover| ISBN: 978-94-6328-386-1

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.