De laatste stem


Bobby Nock is een Afro-Amerikaanse leraar die wordt verdacht van betrokkenheid bij de vermissing van de rijke erfgename Jessica Silver. Alle bewijzen in deze zaak wijzen in zijn richtin. Het is te danken aan jurylid Maya Seale dat hij wordt vrijgesproken. De uitzonderlijke vrijspraak van Nock zal alle juryleden echter blijven achtervolgen.

Tien jaar later, tijdens een samenkomst ten behoeve van een documentaire over de oude zaak, wordt Maya Seale geconfronteerd met haar belangrijkste opponent van weleer, Rick Leonard. Wanneer Leonard levenloos wordt aangetroffen in Maya’s hotelkamer, is zij vanzelfsprekend verdachte nummer één. Met het onderzoek naar deze moord, komen ook alle feiten van de oude zaak weer boven water alsmede hetgeen er plaatsvond tijdens de beraadslaging destijds. Maya is inmiddels advocate en moet alles op alles zetten om haar onschuld aan te tonen. Gaat haar dat lukken?

“Maya haastte zich over het trottoir zonder te weten waar ze eigenlijk heen ging. Ze wilde gewoon zo ver mogelijk bij die gruwelijke kamer vandaan zijn. Waarom had ze hem in vredesnaam in haar kamer uitgenodigd?”

Moore levert met De laatste stem een originele en spannende thriller af. Zijn boeiende en beeldende schrijfstijl, goed uitgekiende constructie én interessante personages doen de rest. Qua karakteriseringen komt overigens vooral Maya bijzonder goed uit de verf. Logisch, zij is tenslotte de hoofdpersoon in het geheel. Het is echter ook een zeer interessant personage waar je als lezer, gaandeweg steeds meer sympathie voor voelt. Een sterke vrouw met een bijzonder ontwikkelde moraal die vasthoudt aan haar principes.

“Niet één vonnis veranderde ooit iemands mening. Juryleden waren geen goden. De mensen die rechtszalen binnenliepen op zoek naar goddelijke openbaring kwamen naar buiten met het resultaat van bureaucratische onderhandeling.”

Moore gaat overigens op plezierige wijze om met de dialoog. Hij weet ze natuurlijk te brengen en gekunsteldheid te vermijden. Een talent dat niet elke auteur is gegeven. Bovendien weet hij de terugblikken naar de rechtszaak van weleer uitstekend te verweven in het verhaal dat zich in het heden afspeelt. Hij maakt hierbij gebruik van een intelligent gegeven. De flashbacks zijn telkens vanuit de visie van een ander jurylid geschreven. Zeer verfrissend!

De spanning wordt overigens door Moore geleidelijk steeds verder opgebouwd en komt tot een finale in een verrassende ontknoping.

Over de auteur

Graham Moore (Chicago, Illinois, 1981) is een Amerikaanse auteur en scenarioschrijver. Hij studeerde religieuze geschiedenis aan de University of Columbia. Voordat hij zich op het schrijven richtte, was hij werkzaam als geluidstechnicus. Als scenarioschrijver werd hij vooral bekend door The Imitation Game, een film over de Britse wiskundige Alan Turing. Het verhaal was gebaseerd op ware gebeurtenissen, conform de biografie Alan Turing: The Enigma, van de Britse auteur Andrew Hodges. Moore ontving hiermee, naast een aantal andere prestigieuze prijzen voor het scenario, een Oscar in 2015.

De Sherlock Holmes Club  (The Sherlockian, 2010) is zijn roman- en thrillerdebuut. Het boek ontving zowel in de Verenigde Staten (drie weken op The New York Times bestsellerlijst)  als in Engeland lovende kritieken. Ook in Nederland werd het boek goed ontvangen.

Uitvoering

Uitgeverij Luitingh Sijthoff

ISBN: 9789024589302 , 9789024589319

Paperback, 304 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://ht-c-communicatie.nl/


Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.