De handlangers


In ‘De handlangers’, het nieuwste boek van Carl Stellweg, die velen wellicht kennen als verslaggever van het Algemeen Dagblad, maar die ongetwijfeld een nog veel grotere naam gaat maken als auteur, is de hoofdrol weggelegd voor Marco Ferwerda. Een man die zich heeft teruggetrokken op een vrijwel onbewoond ‘landgoed’, terwijl de beschaving is ingestort. De plek waar hij verblijft was ooit een inrichting en Marco was er een van de patiënten.

De vele gedachtenspinsels van het hoofdpersonage, over zijn vrome adoptieouders, die hem omringden met liefde en begrip maar hem tevens beklemden, zijn flamboyante halfbroer Felix, met wie hij slechts één dag van onvergetelijke vriendschap beleefde en over Filicesca, de vrouw die hij als veertienjarige kort mocht liefhebben, worden door Stellweg meesterlijk verwoord.

‘De handlangers’ is geschreven in diverse perspectieven en dat maakt deze gelaagde roman extra intrigerend. Stellweg laat zijn lezers diverse, bewust opgeworpen ‘manco’s’ zelf invullen en dat zet aan tot creativiteit van de geest. Hoofdpersonage Marco wordt kunstig neergezet als een ontoerekeningsvatbare man die een misdaad heeft gepleegd en die tegelijkertijd als gestoord en als uiterst intelligent gekenmerkt kan worden. Marco is geadopteerd en blijkt een halfbroer te hebben die hij maar éénmaal heeft ontmoet. Die ontmoeting heeft echter een onuitwisbare indruk achtergelaten evenals de vrouw met wie hij, op veertienjarige leeftijd, een even heftige als kortstondige liefdesrelatie heeft. Marco wordt bovendien geplaagd door afstotende en aantrekkende dromen over zijn biologische vader.

Op geniale wijze en in een uitzonderlijk fraaie schrijfstijl neem Stellweg zijn lezers mee in een warboel van gedachten, verlangens en krampachtigheden; de gedachten van Marco Ferwerda die, eenzaam en door iedereen verlaten op zijn landgoed vertoeft, zich afvragend of Filicesca zal verschijnen om hem het leven te verklaren.

Kortom, ‘De Handlangers’ is een zeer bijzondere roman met thema’s als vriendschap, idealen en de (beklemming van de) liefde, die het lezen meer dan waard is.

Over de auteur

Carl Stellweg is geboren in Beiroet en groeide op in het Midden-Oosten. Hij werkte jarenlang als buitenlandverslaggever voor het Algemeen Dagblad. Tegenwoordig is hij freelance auteur, vertaler, journalist en spreker.

Uitvoering

Uitgeverij Woord in Blik

ISBN: 9789491389382

Paperback, 435 pagina’s

Over Hanneke van de Water

Hanneke van de Water (1960), eigenaar van To-taal Communicatie, literair agent, boekmarketeer, uitgever en recensent.


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.