De geur van kardemom


‘De geur van kardemom’ is de historische debuutroman van Mirne Rooijakker. Het verhaal speelt zich af in 1729. De hoofdrol is weggelegd voor Ties Torrento, een jonge Amsterdamse molenaarszoon. Tijdens de warme nazomer in dat jaar neemt Ties zijn eerste klus als koerier op zich. Ties is verguld met zijn reis naar Hoorn, ver weg van zijn alledaagse bestaan, tot er voor zijn ogen een moord wordt gepleegd en hij als verdachte in een kerker belandt.

Dat Rooijakker, ondanks dat zij nog niet eerder publiceerde, al heel wat schrijfkilometers achter de rug heeft, is te merken. Haar schrijfstijl is vlot en toegankelijk en zij weet de verhaalwendingen, spanning en een intrigerend tijdsbeeld, fraai aaneen te smeden.

“Hun verhaal klopte dus -het oorspronkelijke romantische cadeau, dat walmde als een buitenissig reukwatertje en bedoeld was om de jongedame op te vrijen, was verwisseld voor een samenzweerderig bericht tegen de laatste heren die de Hoornse kamer van de VOC nog gaande hielden.”

De auteur weet bovendien haar personages prima te karakteriseren en die leer je als lezer dan ook goed kennen. De dialogen zijn geloofwaardig en subtiel afgestemd op de tijd waarin het verhaal speelt. ‘De geur van kardemom’ kent bovendien ontwikkelingen die je als lezer niet ziet aankomen.

Kortom, Rooijakkers levert met deze spannende, goed gedocumenteerde historische roman een veelbelovend debuut af en het is te hopen dat er nog veel boeken van haar hand verschijnen.

De auteur

Mirne Rooijakker (1959, Tiel) schrijft vanaf jonge leeftijd dagboeken en verhalen. Een zoektocht naar woorden om allerlei gebeurtenissen onder de zon treffend te weerspiegelen.

Zij woont al jaren midden in de Amsterdamse Baarsjes, de buurt die werd vernoemd naar de herberg die er ooit stond. Wandelend door de oude straten van de stad verschenen voor haar geestesoog de bewoners die zo’n drie eeuwen eerder rondom ‘De Drie Baarsjes’ geleefd zouden kunnen hebben. Regelmatig duikt zij in het verleden om hun wel en wee gestalte te geven. Een opleiding tot fotograaf droeg bij aan deze verbeeldingskracht. Na diverse functies bij een wetenschappelijke uitgeverij is de tijd nu rijp om haar eigen geschreven werk in druk te zien verschijnen.

Uitvoering

Uitgeverij Elikser

ISBN: 9789463655200

Paperback, 258 pagina’s

Over Hanneke van de Water

Hanneke van de Water (1960), eigenaar van To-taal Communicatie, literair agent, boekmarketeer en recensent. http://to-taalcommunicatie.nl/


Over Hanneke van de Water

Met mijn drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.