De cursus


Carol Arrington, het hoofdpersonage in De cursus, wil dolgraag schrijfster worden. Wanneer een vriendin haar wijst op de cursus

Kill Your Darlings, die bestsellerauteur Victor Aster jaarlijks organiseert op Big Rock Island, besluit ze zich daarvoor aan te melden. Wanneer twee medecursisten op gruwelijke wijze om het leven komen en er geen enkele communicatie met het vasteland mogelijk blijkt, verandert de realiteit in de thriller die ze graag zou willen schrijven, maar niet wil ondergaan. 

De cursusweek begint fantastisch. Alle negen deelnemers lijken gemotiveerd, de sfeer is goed en vol verwachting naar wat komen gaat. Wanneer een van hen verdwijnt en niet veel later levenloos wordt aangetroffen, ziet het er in eerste instantie naar uit dat het slachtoffer door een ongeluk om het leven is gekomen. Dan vinden de cursisten nóg een dode en lijkt het erop dat ze allemaal in gevaar zijn. Is één van hen een moordenaar, is het een ongenode gast of zit Victor Aster achter de moorden?

“Veertig minuten later was alle kou uit haar lichaam verdwenen. Haar wangen gloeiden en ze had drie kantjes volgeschreven met personages. Ze leken als vanzelf in haar op te komen, inclusief hun gewoontes en rare trekjes.”

Het verhaal speelt zich voornamelijk op het eiland af, zo nu en dan afgewisseld met een hoofdstuk vanuit het perspectief van Mark, de vriend van Carol die zich zorgen maakt omdat hij –na een eerste snelle reactie- geen antwoord krijgt op zijn berichten naar de assistent van Aster; de enige waarmee van buitenaf contact gelegd kan worden. De perspectiefwisselingen tussen Carol, Mark en de andere cursisten, is goed uitgewerkt en duidelijk.

“Riley gilde. Gelukkig bedekte ze net op tijd met beide handen haar mond zodat haar kreet werd gesmoord. Dex liet zich op de steiger vallen en begroef zijn hoofd in zijn handen. Het kippenvel stond op zijn benen, maar zijn gedachten leken allerminst bij het aantrekken van zijn spijkerbroek.”

Na een gedegen opbouw, waarbij de personages om beurten worden geïntroduceerd, begint Post de spanning allengs verder op te bouwen, waarbij hij kans ziet om zijn lezers telkens op het verkeerde been te zetten. Pas laat in het verhaal wordt ineens duidelijk wie alle moorden op zijn geweten heeft en waarom. Een ingenieuze constructie, goed uitgewerkte karakteriseringen, natuurlijke dialogen en een fijne schrijfstijl, maken De cursus tot een bijzonder fijne thriller.

De auteur

Elvin Post (1973) won met zijn debuut Groene vrijdag in 2004 De Gouden Strop. Ook zijn tweede thriller, Vals beeld, werd genomineerd voor die prijs. Met Roomservice won hij in 2011 de Diamanten Kogel. Zijn werk is uitgegeven in het Duits, Frans, Spaans, Turks, Hebreeuws en Indonesisch.

Uitvoering

Uitgeverij Ambo|Anthos

ISBN: 9789026354113 , 9789041419699

Paperback, 375 pagina’s

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.