Wanneer de pauze van een uitverkochte muziekuitvoering in concertgebouw De Vereeniging is afgelopen, wordt dirigent, Peter Polak, dood aangetroffen in de kamer waar hij zich voorbereidde op het tweede deel van het concert. Heeft Polak zelfmoord gepleegd? Dat wordt weliswaar niet uitgesloten, maar het lijkt erop dat de maestro is vermoord. Hoe dat gebeurd moet zijn is echter een raadsel aangezien hij alleen in zijn kamer was en er iemand voor de deur stond om zijn rust te waarborgen.
Privédetective, Joost Ternate, wordt ingeschakeld om te helpen bij het politieonderzoek. Dat onderzoek blijkt overigens bijzonder ingewikkeld aangezien er meerdere mensen een motief lijken te hebben om Polak dood te wensen. Onder hen zijn vrienden van de dirigent, de weduwe en de zoon van het slachtoffer.
“Toen het tot Dori doordrong dat hij het meende en zij haar huwelijk plotseling en onverwacht zag kapseizen, was ze furieus geworden. Zo kwaad had hij zijn grijze muisje nog nooit gezien. Ze had geschreeuwd dat ze vierentwintig jaar lang alles voor hem opzij had gezet, ze had hun zoon in haar eentje opgevoegd omdat zijn vader bijna altijd weg was, en nu kreeg ze dit! Stank voor dank!”
Ook in dit nieuwe boek van Van Venrooij verschijnt privédetective Joost Ternate weer ten tonele en met deze nieuwe belevenissen van Joost levert de auteur opnieuw een heerlijke whodunnit af. Van Venrooij weet ook in dit deel van de ‘Ternate-reeks’ zijn lezers een ingewikkelde intrige voor te schotelen.
“Terwijl Joost wegreed, belde Dori haar vriend Jos de Plaat en vertelde hem wat er gaande was. Ik denk dat jij nu aan de beurt bent, Jos. Ik ben eerlijk tegen die inspecteur Ternate geweest. Doe jij dat ook maar!”
Van Venrooij hanteert een fraaie schrijfstijl die het lezen van dit boek alleen al tot een plezier maakt. Hij gaat speels om met de lengte van zinnen en zinsopbouwen. Waar de auteur nog verder in is gegroeid ten opzichte van zijn vorige boeken, is het karakteriseren van zijn personages. Kwamen die er in zijn vorige boeken enigszins bekaaid af, in Concert in mineur krijgen de hoofdrolspelers al meer aandacht. Toch blijft het geheel voornamelijk draaien om de vraag wie de dader is, maar dat vraagstuk zit dan ook goed in elkaar en kent een verrassend plot. Ook qua dialoog heeft Van Venrooij zich verder ontwikkeld. Verliepen die eerder soms nog wat stroef, in dit boek zijn de dialogen al een stuk natuurlijker. Mooi toch om te ervaren hoe belangrijk ‘schrijfkilometers’ zijn.
Al met al is Concert in mineur een zeer fijne detective.
De auteur
Na een carrière aan de Radboud Universiteit van Nijmegen, waarbij zijn leven werd gevuld met wetenschappelijk onderzoek en onderwijs, begon Walther van Venrooij met het schrijven van fictie, eerst voor kinderen, daarna voor volwassenen. In 2016 verscheen zijn eerste misdaadroman, Brieven uit de Hemel, met inspecteur Joost Ternate in de hoofdrol. In 2017 verscheen het vervolg, Aranea, nog in datzelfde jaar gevolgd door De Japanner. In 2018 kwam Nora E. uit, gevolgd door De cruise van de familie Larousse (2019).
Uitvoering
Uitgeverij Elikser
ISBN: 9789463652728
Paperback, 208 pagina’s
Over Hanneke Tinor-Centi
Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing, literair agent, boekmarketeer en recensent.