Coaching bij kanker


Afbeeldingsresultaat voor coaching bij kanker

Coachen is een vak apart, daar zal iedereen het over eens zijn. Coaching bij kanker bevat echter nog een extra dimensie. Het vraagt om begeleiding door coaches die over levenswijsheid, inlevingsvermogen en een warm hart beschikken.

Mensen met kanker maken een emotionele tijd door. Aan de hand van persoonlijke verhalen van patiënten wordt in ‘Coaching bij kanker’ duidelijk welke impact kanker heeft op hun levens en welke rol ondersteuning door coaches hierin kan spelen. Hidding gaat in haar boek in op de specifieke aspecten van coaching van mensen die kanker hebben (gehad). Centraal daarbij staan de zes meest gestelde issues die de auteur tegenkomt in de praktijk: vermoeidheid, angst, zelfbeeld, relaties, zingeving en werk.

“Coaching gaat wat mij betreft verder dan het in de ogen kijken van de onvermijdelijke angst en twijfel. Het gaat ook over de zoektocht van de cliënt naar een eigen antwoord op zijn vragen en houvast in tijden van vertwijfeling.”

‘Coaching bij kanker’ is in eerste lijn bestemd voor coaches, maar ook voor allerlei andere professioneel begeleiders. Zelfs de naasten van iemand met kanker zullen dit boek als nuttig ervaren. Het bevat een uniek model om levenskunst methodisch te integreren in de praktijk en prikkelt tot zelfanalyse, visieontwikkeling, uitwisseling, oefening en gesprek. Daarbij biedt de auteur ‘Het Palet’ een schema dat de, aan deze onderwerpen gerelateerde verlangens en passende werkvormen bevat. Per thema zet Hidding de samenhang met levenskunst uiteen.

Hidding heeft gekozen voor een opzet waarin zij een vijftal voorbeelden (waargebeurd overigens) schetst en aan de hand daarvan haar concept toepasbaar laat zijn. De lezer krijgt op zeer aansprekende wijze, stap voor stap, inzicht in de diverse thema’s die een belangrijke rol spelen in het leven van iemand met kanker.

“Deze periode heeft meer in gang gezet dan ik toen in de gaten had. Ik vertrouwde de wereld al niet en toen de diagnose werd gesteld was voor mij de grootste schok dat ik mezelf dus ook niet kon vertrouwen. Kanker was voor een signaal en dat heb ik serieus genomen. Ik had iets te doen met mijn verleden. Mijn systeem was verstopt geraakt.”

Hoe ga je bijvoorbeeld om met het zelfbeeld en de angsten die iemand met kanker ervaart? Hoe geef je het dagelijks leven zin wanneer je weet dat je kanker hebt? Hidding geeft in ‘Coaching bij kanker’ antwoord op deze en vele andere vragen.

De integratie van haar concept loopt als een rode draad door het boek.

‘Coaching bij kanker’ is, ondanks het onderwerp, geen zwaar dan wel zwart boek en dat is voornamelijk te danken aan de prettige schrijfstijl van de auteur. Bovendien zet Hidding haar lezers daadwerkelijk aan het werk door middel van oefeningen. Prima!

“Levenskunst. Een woord waar bijna iedereen een beeld bij heeft, maar dat bij nader inzien niet gemakkelijk te omschrijven is. Het heeft te maken met mens-zijn, met vertrouwen, met durf, met je eigen leven leiden, liefhebben en creativiteit. Het heeft te maken met de keuze kunstenaar te willen zijn, met leven en met dood. Maar vooral met leven, hier en nu.”

Een extra –en wat mij betreft waardevol- aspect in het boek is het persoonlijke levensverhaal van de auteur.

Hidding schreef ‘Coaching bij kanker’ weliswaar in eerste instantie voor coaches, maar dit boek is zeker ook zeer interessant voor onder meer psychosociaal therapeuten, psychologen, begeleiders en de naasten van mensen met kanker.

Over de auteur

Hidding is oprichter en coördinator van Coaching rondom kanker. Ze heeft ruim dertig jaar ervaring met coaching, opleiding en training en heeft zich gespecialiseerd in de begeleiding van mensen die kanker hebben (gehad). Haar aandachtsgebied is de opleiding en training van coaches rondom kanker.

Uitvoering

Uitgever Boom uitgevers Amsterdam

ISBN 9789024403615

Paperback, 200

Over Hanneke Tinor-Centi

Hanneke Tinor-Centi (1960), eigenaar van HT-C Communicatie en Marketing en boekrecensent.

http://ht-c-communicatie.nl/

 

 


Over Hanneke van de Water

Met mijn hond en drie katten, woon ik in het Noord-Hollandse dorp Obdam. Ik ben eigenaar van To-taal Communicatie. Middels mijn bureau ben ik in te schakelen als communicatieprofessional, literair agent, boekmarketeer, copywriter en redacteur. Tevens heb ik, tezamen met een compagnon, onlangs Uitgeverij Doornwater opgericht. Wij hebben al enkele fraaie boeken uitgegeven die je kunt vinden op www.uitgeverijdoornwater.nl. Op deze site verzamel ik mijn recensies en ik hoop dat je ze met plezier zult lezen en er wellicht inspiratie uithaalt. De link naar mijn recensies plaats ik op diverse social media kanalen en boekensites (in elk geval Managementboek, Bruna en Hebban). Heb jij een boek geschreven/uitgegeven en wil je jouw werk gerecenseerd hebben? Neem dan contact met mij op via het contactformulier of 06-46590516.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.